« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Humanitaire crises

Humanitaire hulp en wederopbouw

Prof.dr.ir. Thea Hilhorst (1961) is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Wageningen Universiteit. Zij doet onderzoek in landen die natuurrampen of conflicten meemaken of achter zich hebben liggen.

In Sri Lanka heeft ze veel onderzoek gedaan na de tsunami en ook in Haiti, Mozambique en elders houdt ze zich bezig met de vraag hoe mensen en samenlevingen omgaan met rampen.

In onder andere Congo, Zuid Soedan, Uganda, Angola en Afghanistan werkt ze aan vraagstukken van wederopbouw na conflict. Ze vindt het vooral belangrijk dat hulpverlening oog heeft voor het initiatief dat mensen zelf hebben en de veerkracht van de instituties.

In Congo heeft ze veel onderzoek gedaan naar geweld tegen vrouwen, naar aanleiding van de vele oorlogsverkrachtingen, en de manier waarop hulp hier op reageert. Ze is nu betrokken bij de opzet van een onderzoekscentrum in Congo op het terrein van vrouwen en ontwikkeling.

Thea Hilhorst is goed bekend met de wereld van de hulp. Ze kent de organisaties achter giro 555 en de Verenigde Naties. Ze staat aan het hoofd van een onderzoeksgroep van zo’n twintig mensen.

Ze schreef het boek Disaster, Conflict and Society in Crises: Everyday Politics of Crisis Response.

Thea kan een lezing verzorgen over deze mogelijke onderwerpen:

• Crisis: wanneer is iets een crisis, wat doet het met ons en wat doet het met een samenleving?
• Natuurrampen en conflicten: waar komen ze vandaan, wat richten ze aan, wat kunnen we er aan doen?
• Humanitaire hulp: nu en in de toekomst
• Vrouwen in conflictsituaties (slachtoffer én actor)
• Vrouw in de wetenschap (mevrouw de professor met vier kinderen)

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Thea Hilhorst boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN