« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Historische verhalen

Sinds het verschijnen van Het Pauperparadijs (2008) én De omwenteling of de eeuw van de vrouw (2022) is Suzanna Jansen een inspirerende en bevlogen spreekster. Ze ziet historische verhalen als een fantastische manier om uit te zoomen en van een afstandje te kijken naar hoe we nu met dingen omgaan. Verhalen vanuit een historisch perspectief wekken geen weerstand op, maar kunnen mensen op een toegankelijk manier toch laten nadenken over het heden, hun eigen functioneren en hun eigen geschiedenis. (foto: Tessa Posthuma de Boer)

Suzanna Jansen is auteur van de bestseller Het pauperparadijs (2008, meer dan 325.000 exemplaren verkocht, 69ste druk) over haar familiegeschiedenis in de roemruchte heropvoedingsgestichten van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe. Ze is ook dramaturg van Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk (première 2016, 91.500 bezoekers, en speelt in juli 2018 in Carré.)

In haar laatste veelgeprezen boek (september 2022), De omwenteling of de eeuw van de vrouw, schetst ze de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens.

Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. Ze begint aan een balletopleiding maar stapt over op de studie Communicatie aan de HEAO.  In de jaren negentig verhuist ze naar Rusland voor uitgeefconcern Independent Media van Annemarie van Gaal en Derk Sauer. Later in 2011 studeert ze af aan theateropleiding De Trap, studierichting theatermaken.

In Moskou kiest ze voor journalistiek, is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen, doet als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, en schrijft incidenteel voor NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij.

Terug in Nederland stuit ze op het roemruchte heropvoedingsexperiment van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel loopt uit op de bestseller Het pauperparijs. Vertalingen verschenen in Duits en Spaans.

Ze schreef ook De pronkspiegel, een kleine bundel met journalistieke verhalen uit Moskou (oktober 2010), en De hemel is goud, een spannend verhaal over ambitie en overmoed (2011).

In oktober 2017 wordt haar nieuwe boek Ondanks de zwaartekracht lovend ontvangen: over twee kunstenaars van begin van twintigste eeuw (stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en dansers Steffa Wine), en over de vraag wat het kost om je dromen na te jagen. En wat het kost als je dat niet doet. Eind september 2018 werd bekend dat dit boek één van de zes genomineerden is voor de BookSpot Literatuurprijs (voorheen AKO). Beide boeken zijn uitgeven door uitgeverij Balans. 

In de coronapandemie zocht Jansen naar een nieuwe manier om in contact te blijven met de lezers van Het Pauperparadijs. Ze ontwikkelde in samenwerking met Inge Wannet, Paul R. Kooij en het Gevangenismuseum het audioverhaal: Luistertocht door het Pauperparadijs. Dit is een fiets/wandeltocht door Veenhuizen gebaseerd op het boek. De audiotour bevat vertellingen, voorleesfragmenten, korte scènes en muziek. Zodoende beleeft men de geschiedenis van Veenhuizen op een unieke manier. "Luistertocht door Het pauperparadijs laat niet alleen zien wat normaal nooit opvalt, maar neemt je mee terug in de tijd", aldus Dagblad van het Noorden. Luister hier een kort fragment uit de luistertocht. Bekijk ook de trailer:Suzanna Jansen treedt ook op als dagvoorzitter/gespreksleider. Ze verzorgt lezingen over:

  • Historische perspectief van armoede en armoedebestrijding met duidelijke link naar de actualiteit
  • Familiegeschiedenis
  • Archiefonderzoek
  • Dansgeschiedenis 20ste eeuw
  • Ontstaan wederopbouwwijken, Cornelis van Eesteren, De Stijl (Geschiedenis ruimtelijke ordening)
  • (Syrische) vluchtelingen, een persoonlijk verhaal
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Suzanna Jansen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN