« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Mens-dier dilemma

Een duurzame relatie tussen mensen en wilde dieren

Susan Boonman-Berson spreekt, inspireert, schrijft en gelooft erin dat het mogelijk is om duurzaam samen te leven met de wilde dieren om ons heen. Haar drijfveer is dan ook om een duurzame relatie tussen mensen en wilde dieren mogelijk te maken, waarbij wilde dieren als serieuze bondgenoten worden meegenomen. Om dat voor elkaar te krijgen daagt ze iedereen uit de mens-dier dialoog aan te gaan. 

Haar passie voor dit onderwerp begon al duidelijke vormen te krijgen tijdens haar studie Bos-en Natuurbeheer aan Wageningen Universiteit, met als bijzondere ervaring haar verblijf in Yellowstone National Park, USA. Na haar studie werkte ze binnen de beleidswereld bij diverse organisaties in de groene hoek. Haar drang om diepgaand onderzoek te doen overwon het echter en ze ging terug naar de universiteit om een PhD-traject te starten, nu binnen de sociale wetenschappen. Dit resulteerde in haar proefschrift Rethinking Wildlife Management; Living With Wild Animals’. Voor dit onderzoek is ze onder meer naar Colorado afgereisd om daar alle verhalen rondom mens-zwarte beer conflicten boven water te krijgen. In Nederland verdiepte ze zich in het wilde zwijnen beheer op de Veluwe. Na afronding van dit onderzoek is ‘het verhaal’ alleen nog niet verteld. Het leren samenleven met wilde dieren is niet alleen een ecologisch of sociaalwetenschappelijk verhaal. Het is vooral een verhaal vanuit de praktijk, door mens en dier verteld. 

Internationaal is ze nauw betrokken bij een platform dat positieve interacties tussen mensen en wilde dieren nastreeft door het delen van verhalen uit de praktijk over ‘hoe het ook kan’. Ook in Nederland is ze betrokken rondom de diverse dilemma’s rondom mensen en wilde dieren. Haar nieuwe boek in wording gaat dan ook over diverse dilemma’s rondom het leren samenleven met wilde dieren. Daarvoor duikt ze zowel in de huidige Nederlandse praktijk, als in diverse internationale praktijken van een aantal specifieke wilde dieren.

Susan neemt de aanwezigen mee op reis met de wilde dieren die om ons heen leven èn met de mensen – zoals jij en ik - die met deze wilde dieren samenleven. Ze daagt mensen uit hun eigen percepties over mens-dier dilemma’s onder ogen te zien. Daarbij geeft ze een tegengeluid over heersende vanzelfsprekendheden. Ze confronteert, inspireert en geeft ook hoop dat duurzame relaties tussen mensen en wilde dieren mogelijk zijn.

Susan kan een lezing verzorgen:

  • Omdenken met wilde dieren: vijf essentiële omdenkmanieren om wèl samen te kunnen leven met wilde dieren
  • Wilde dieren in ons midden: wat is jouw relatie met wilde dieren?
  • Dilemma’s rondom samenleven met wilde dieren: een verhaal vol spanningsvelden.
  • Diversiteit in mens-wild dier percepties: ga mee op pad met jagers, activisten, bewoners, beleidsmakers
  • Wat is jouw ‘wilde dieren verhaal’?: Een terugblik in je eigen herinneringen
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Susan Boonman- Berson boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN