« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Samenleven tussen Dier en Mens

Een duurzame relatie tussen mensen en wilde dieren

Susan Boonman-Berson spreekt, inspireert, schrijft en gelooft erin dat het mogelijk is om duurzaam samen te leven met de wilde dieren om ons heen. Haar drijfveer is dan ook om een duurzame relatie tussen mensen en wilde dieren mogelijk te maken, waarbij wilde dieren als serieuze bondgenoten worden meegenomen. Om dat voor elkaar te krijgen daagt ze je uit om de mens-dier dialoog aan te gaan en buiten je eigen kaders te denken. Lukt het je om vanuit het perspectief van een wild dier de omgeving te bekijken?  

Zowel nationaal als internationaal houdt ze zich bezig met het nastreven van duurzame samenlevingsvormen tussen dier en mens. Zo is ze in Nederland betrokken bij diverse dilemma’s rondom mensen en wilde dieren, en internationaal is ze actief bij een  platform dat positieve interacties tussen mensen en wilde dieren nastreeft door het delen van verhalen uit de praktijk over ‘hoe het ook kan’. Vanuit uit haar eigen onderneming Bear at Work geeft ze trainingen in het omdenken met de wilde dieren om ons heen.

Haar passie voor dit onderwerp begon al duidelijke vormen te krijgen tijdens haar studie Bos-en Natuurbeheer aan Wageningen Universiteit, met als bijzondere ervaring haar verblijf in Yellowstone National Park, USA. Na haar studie werkte ze binnen de beleidswereld bij diverse organisaties in de groene hoek. Haar drang om diepgaand onderzoek te doen overwon het echter en zo begon ze een nieuw avontuur binnen de sociale wetenschappen waarbij haar grootste drijfveer was te onderzoeken hoe wilde dieren en mensen kunnen samenleven waarbij ook de wilde dieren op hun eigen manier de kans krijgen te communiceren. Dit resulteerde in haar proefschrift ‘Rethinking Wildlife Management; Living With Wild Animals’. Voor dit onderzoek is ze onder meer naar Colorado afgereisd om daar alle verhalen rondom mens-zwarte beer conflicten en samenlevingsvormen boven water te krijgen. In Nederland verdiepte ze zich in eenzelfde problematiek rondom de wilde zwijnen op de Veluwe. Na afronding van dit onderzoek is ‘het verhaal’ alleen nog niet verteld. Het verhaal van de mensen, het verhaal van de wilde dieren en hoe we dat samen vorm geven. Die verhalen uit de praktijk (verteld door mens en dier), verbonden met wetenschappelijke inzichten is wat haar lezingen uniek maken.

Susan neemt de aanwezigen mee op reis met de wilde dieren die om ons heen leven èn met de mensen – zoals jij en ik - die met deze wilde dieren samenleven. Ze daagt mensen uit hun eigen percepties over mens-dier dilemma’s onder ogen te zien. Daarbij geeft ze een tegengeluid over heersende vanzelfsprekendheden. Ze confronteert, inspireert en geeft ook hoop dat duurzame relaties tussen mensen en wilde dieren mogelijk zijn.

Lees hier haar InBeeld-verhaal over op een diervriendelijke manier samenleven met onze mede-bewoners.

Susan kan een lezing verzorgen:

  • Omdenken met wilde dieren: vijf essentiële omdenkmanieren om wèl samen te kunnen leven met wilde dieren
  • Wilde dieren in ons midden: wat is jouw relatie met wilde dieren?
  • Dilemma’s rondom samenleven met wilde dieren: een verhaal vol spanningsvelden.
  • Diversiteit in mens-wild dier percepties
  • Wat is jouw ‘wilde dieren verhaal’?
  • Hierbij zijn lezingen op maat mogelijk, waarbij toegespitst wordt op één of enkele wilde dieren
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Susan Boonman- Berson boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN