• Stella heeft op de managersbijeenkomst van UWV haar verhaal gedeeld. Openhartig en indringend vertelde ze over haar ervaringen, tegenslagen en de weg terug. Het besef dat Stella’s situatie iedereen – ook onze cliënten- kan overkomen, stimuleert onze managers om nog meer aandacht voor de menselijke maat in onze dienstverlening te hebben.
  Lian Bakx - Senior Communicatie adviseur UWV
 • Stella de Swart heeft tijdens ons programma Ondernemer Centraal ism Vechtclub XL haar verhaal verteld. Wat kan een mens toch veel meemaken en toch de draad weer zo goed oppakken. Dit heeft de aanwezige deelnemers echt geraakt en doen inzien dat je als mens toch tegenslagen kunt hebben, maar met doorzettingsvermogen weer door kunt gaan. Ik heb Stella leren kennen als een betrokken vrouw met veel passie. Een echte expert op het gebied van armoede, schulden en ernstige geldnoot.
  Mirjam Stoffer - Beleidsmedewerker Ondernemen en Schulden Gemeente Utrecht
 • In oktober 2022 heeft Stella de Swart haar verhaal gedeeld met onze maatschappelijke partners in het kader van de evaluatie van het armoedebeleid 2018-2022 en het delen van de eerste nieuwe speerpunten van het nieuwe armoedebeleid 2022-2025. Ik heb Stella ervaren als een goede sparringspartner en iemand die haar werk doet met passie en bezieling. Ze heeft heel veel waardevolle informatie met mij gedeeld en meerdere keren ruimte gemaakt om even met mij te bellen. Haar verhaal sloot mooi aan op dat van ons en was voor veel partners erg herkenbaar. Heel fijn dat Stella als ervaringsdeskundige haar ervaringen kon delen om ons als gemeente beter inzicht te geven in waar onze inwoners in armoede zoal tegenaan lopen.
  Eden den Drijver - Adviseur Armoede & Participatie
 • Stella de Swart was keynotespeaker op het congres ‘Mens Centraal. Vertrekpunt voor communicatie en dienstverlening’, dat in september 2022 plaatsvond. Doelgroep van het congres was: overheidsmedewerkers, die het contact van burgers met de overheid optimaal willen laten aansluiten op de belevingswereld van burgers. Stella heeft de zaal meegenomen in hoe zij in armoede terecht is gekomen en hoe zij vanaf dat moment het contact met de overheid heeft ervaren. Dat deed ze op een heel open, kwetsbare en eerlijke manier. Haar verhaal heeft veel deelnemers aan het congres geraakt en doen inzien dat je van het ene moment op het andere niet meer zelfredzaam kan worden. Maar ook heeft ze de deelnemers aan het denken gezet over wat zij nodig had gehad van de overheid in termen van empathie en regeldruk. We zijn Stella hier zeer erkentelijk voor!
  Mireille van Twuijver - Onderzoekscoordinator Mens Centraal, Dienst Publiek en Communicatie, Ministerie van Algemene Zaken
 • Het gezamenlijk optreden van Sarah Sylbing en Stella de Swart is zeer goed ontvangen. Het tweegesprek tijdens ons online-event over schulden en burgers in problemen tussen de documentairemaakster en de ervaringsdeskundige paste precies in het traject van burgergerichte dienstverlening dat wij voorstaan. We zijn erg tevreden!
  Annemarie Ruesink - communicatieadviseur Raad voor Rechtsbijstand

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Schulden, armoede en eenzaamheid

Creatief in het oplossen van problemen

Stella de Swart is een toonaangevende spreker en deskundige adviseur-expert armoede, schulden en eenzaamheid bestaanszekerheid. Met een vastberaden missie om het taboe rond armoede voorgoed te doorbreken, is zij gedreven om armoede en bestaans(ON)zekerheid  openlijk bespreekbaar te maken!

Als gerenommeerd expert op het gebied van armoede en schulden, voorziet Stella sociale domeinen, overheidsinstellingen, politieke partijen en bedrijven. Ze biedt waardevol advies aan studenten op middelbare scholen, ROCs en de HvA Universiteit. Haar expertise strekt zich ook uit naar werkende en niet werkende alleenstaande mannen en vrouwen, ouderen evenals diverse maatschappelijke organisaties.

Met haar doortastende aanpak en inzicht toont Stella aan dat een leven in armoede iedereen kan treffen, zelfs degenen die ogenschijnlijk alles op orde hebben. Als onafhankelijk ondernemer heeft ze zich weten te bevrijden uit de wirwar van bureaucratische regels en is ze in 2021 gestart met haar eigen onderneming. Haar inspirerende lezingen over armoede, schulden en eenzaamheid bieden een blik op een betere toekomst. Stella reikt mensen een stip aan de horizon en presenteert creatieve en motiverende oplossingen op het gebied van armoede en schulden. 

In de zomer van 2021 verscheen haar boek Armoede krijg je gratis, dat was de eerste druk, inmiddels zijn er al meer dan 2500 exemplaren verkocht. "In 2022 bracht Stella zelfs een tweede druk uit van haar boek ’Armoede krijg je gratis!’ als de trotse uitgever ervan." 
In haar boek deelt ze haar waargebeurde verhaal. Ze wil laten zien dat je aan je schuldgevoel en armoede kunt ontsnappen. Armoede is geen schande! Ze voorziet van inzichten over het aanpakken van armoede en schulden, met speciale nadruk op diegenen die zelf met armoede kampen. maar ook geeft ze inzicht en handvaten aan beleidsmakers uitvoerders en mensen die werkzaam zijn in het sociale domein op het gebied van armoede en schulden. Het boek is een echte eye-opener! 
Helaas is armoede nog steeds een taboe. Voor burgemeesters, wethouders, raadsleden, ministers , staatssecretarissen en leerkrachten human resource en RvB managementteams zou dit boek zelfs verplichte kost moeten worden. Het geeft een eerlijk beeld van de andere kant van de maatschappij en bestaansonzekerheid hoe het leven is om te overleven ipv leven. 
Een meeslepend boek dat je een heel ander beeld van de Nederlandse maatschappij geeft.

In Mijn Geheim verscheen Stella met een uitgebreid interview over haar verhaal en geeft ze de lezer nog 10 tips. Lees ook het interview met de Libelle en RTL Nieuws
Stella verscheen in het radioprogramma Met het oog op morgen. Beluister de het fragment (vanaf 40.14) hier. Beluister hier de podcast van ’Wat ouders willen weten’ over Stella’s boek.

Lees hier haar InBeeld-verhaal.

Stella kan een lezing verzorgen over de volgende onderwerpen:

 • Schulden
 • Armoede
 • Eenzaamheid

Bekijk onderstaande video waarin Stella de Tweede Kamer bezocht. 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Stella de Swart boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN