« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Identiteit, taal en de taal van de natuur

Een uniek verhaal dat verbindt

Sophie van der Stap is schrijfster van beroep. Via haar liefde voor de zee en natuurbehoud heeft Sophie de weg naar het sprekerspodium gevonden. Ze spreekt met passie over de superpowers en bijzonderheden van haaien en walvissen, soorten die wij heel hard nodig hebben om te overleven, in onze strijd tegen klimaatverandering. 

Sophie is bekend geworden met haar rauwe debuut Meisje met negen pruiken, over haar strijd met kanker die ze buiten het ziekenhuis met haar negen pruiken te lijf ging. Het boek is in meer dan twintig talen vertaald en is verfilmd in Duitsland. Momenteel werkt Alibaba aan een Chinese remake.

Sophie heeft sindsdien meerdere romans gepubliceerd, waaronder De Mogelijkheid van Jou - over een liefde in Parijs, de schaduwkant van sociale media en eenzaamheid. Sophie heeft acht jaar in Parijs gewoond. De laatste jaren houdt Sophie zich erg bezig met haar oudste liefde: de natuur. Ze schrijft verhalen en boeken (Haaienhelden, The Girl And The Shark, Het Fluisterende Woud) die direct geïnspireerd zijn door de natuur en waarmee ze meer bewustzijn hoopt te creëren. 

Ze vertelt een uniek verhaal met een persoonlijke inslag, opgebouwd vanuit eigen ervaring en aangevuld met onderzoek. Ze is bereisd en ondernemend, heeft in Parijs gewoond en in New York, waar ze als schrijfster gewerkt heeft aan filmscenario’s en in een boekenwinkel. Daar waar ze kan duikt ze met haaien, en reist ze haar haaienhelden achterna. 

Ze zoekt graag verbinding met het publiek en houdt ervan om daadwerkelijk iets over te brengen en mee te geven.

Lees hier het InBeeld-verhaal van Sophie over Haaienhelden.

Sophie kan een lezing verzorgen over:

  • Wat kunnen we leren van haaien en walvissen? En waarom hebben we ze zo hard nodig?
  • De taal tussen mens en dier en wat leert ons dit over de barrières van onze eigen taal? Ze vertelt over het werk en leven van Cristina Zenato, die haaien bevrijdt van achtergebleven vishaken. Wat gebeurt daar op de bodem van de zee? Hoe komt Cristina zo dichtbij? Sophie heeft een haaienduik met Cristina gedaan en een boek over haar geschreven (The girl and the shark).
  • Natuurbescherming en schrijven
  • Meisje met negen pruiken: over leven versus overleven en over het gevonden geluk in dat wat is. En ook over het rollenspel dat Sophie tijdens haar ziekte heeft ingezet met haar negen pruiken en persona en wat dat haar gebracht heeft.
  • Hoe vertel je een verhaal? Een korte en praktische introductie in het opschrijven van je eigen persoonlijke verhaal naar aanleiding van haar dagboekdebuut Meisje met negen pruiken.

Bekijk hier haar TEDx Talk over ’Meisje met negen pruiken’:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sophie van der Stap boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN