« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Identiteit, taal en de taal van de natuur

Een uniek verhaal dat verbindt

Sophie van der Stap is schrijfster van beroep, bekend geworden met haar rauwe debuut Meisje met negen pruiken, over haar strijd met kanker die ze buiten het ziekenhuis met haar negen pruiken te lijf ging. Het boek is in meer dan twintig talen vertaald en is verfilmd in Duitsland. Momenteel werkt Alibaba aan een Chinese remake.

Sophie heeft sindsdien meerdere romans gepubliceerd, waaronder De Mogelijkheid van Jou - over imago, identiteit en eenzaamheid in de grote stad Parijs, de stad die voor acht jaar haar thuis was. De laatste jaren houdt Sophie zich erg bezig met haar oudste liefde: de natuur. Ze schrijft verhalen en boeken (The Girl And The Shark, Het Fluisterende Woud) die direct geïnspireerd zijn door de natuur en waarmee ze meer bewustzijn hoopt te creëren. In 2023 zal haar eerste kinderboek verschijnen, getiteld Haaienhelden en haar nieuwe roman.

Via haar verhalen heeft Sophie de weg naar het sprekerspodium gevonden waar ze met evenveel plezier en enthousiasme als in haar boeken spreekt over dat wat haar bezighoudt.
Ze vertelt een uniek verhaal met een persoonlijke inslag, opgebouwd vanuit eigen ervaring en aangevuld met onderzoek. Ze is bereisd en ondernemend, heeft acht jaar in Parijs gewoond en vier jaar in New York, waar ze als schrijfster gewerkt heeft aan filmscenario’s, en in een boekenwinkel. In haar reizen heeft Sophie daarentegen altijd de verstilling van de natuur opgezocht, met een rugzakje door het Himalaya gebergte van Tibet, de woestijnvlaktes van Namibië en de onverwachtse schoonheid van Iran.
Ze zoekt graag verbinding met het publiek en houdt ervan om daadwerkelijk iets over te brengen en mee te geven.

Lees hier het InBeeld-verhaal van Sophie over haar kinderboek dat in mei 2023 gaat uitkomen.

Sophie kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Hoe vertel je een verhaal? Een korte en praktische introductie in het opschrijven van je eigen verhaal, fictie en non-fictie
  • Meisje met negen pruiken in relatie tot de personality driven samenleving van nu. Wat is identiteit en hoe zet je het in? Tijdens haar rollenspel met haar negen pruiken en persona heeft Sophie het verschil ondervonden tussen onze identiteit en wat het is om jezelf te zijn.  
  • Meisje met negen pruiken in relatie tot ziek zijn, leven versus overleven, en het gevonden geluk in dat wat is.
  • De taal van de natuur; The Girl And The Shark. Sophie heeft dit boekje zelf uitgebracht ter ondersteuning van Sea Shepherd, de echte beschermers van de zee. In het verhaal staat het leven van Cristina Zenato centraal, haaiendeskundige die van vele haaien het leven redt door ze te bevrijden van achtergebleven vishaken. Ook vertelt Sophie over The Wood Wide Web en de communicatie kanalen tussen bomen, die ze beschreven heeft in het audioboekje Het Fluisterende Woud, uitgebracht in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Bekijk hier haar TEDx Talk over ’Meisje met negen pruiken’:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sophie van der Stap boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN