« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Minder regels / goede zorg

Organisatie van zorg

De zorg wordt steeds duurder. Vergrijzing neemt toe. Mensen blijven langer leven met ziekten. En door technologie en onderzoek hebben we steeds meer behandelmogelijkheden. Hoe is dit betaalbaar te houden? En wat zijn goede manieren van organiseren? Hoe houden we met alle druk op het zorgpersoneel de zorgmedewerkers bevlogen om de beste zorg te geven?

Dr. mr. Sophie Bijloos is gepromoveerd beleidswetenschapper aan de Erasmus School of Health Policy & Management (PhD), meester in de rechten (LLM), afgestudeerd in geschiedenis (MA) en filosofie (BA). Zij heeft als missie om met minder regels goede zorg te stimuleren. Dat betekent meer waardering en ruimte om te leren voor zorgmedewerkers.

Sophie spreekt over nieuwe manieren om zorg te organiseren. En over de dilemma’s die zich daarbij voor doen. Zij begeleidt bovendien gesprekken tussen bestuurders, toezichthouders en zorgverleners. Onder meer als evaluator bij de NVTZ: https://www.nvtz.nl/wat-doen-we/evaluatie.

Lees ook het opiniestuk van Sophie in Trouw over hoe de zorg te hervormen. 

Sophie spreekt over de volgende onderwerpen:

  • Besturen van zorg (governance). In 2019 is ze gepromoveerd op de vraag wanneer zorgbestuurders toegevoegde waarde hebben en draagvlak krijgen.
  • Aanjagen van het gesprek in de zorg. Ze is bekwaam gespreksbegeleider en ziet het belang van een aanspreekcultuur. Een cultuur waarin lastige zaken bespreekbaar zijn. Zeker in de zorg waar fouten mensenlevens kunnen kosten.
  • Toekomst van de zorg. Wordt diagnose in 2050 door artificial intelligence gedaan? En hoe lang bestaan ziekenhuizen nog? Wanneer wordt zorg preventie? En hoe starten we morgen? Hierover heeft ze met sleutelpersonen gesprekken gevoerd en haar inzichten deelt ze graag.
  • Ethiek en integriteit in de zorg. Hoe we zorg verlenen wordt bijna geheel bepaald door wat we belangrijk vinden voor goede zorg. Is dat behandeling of liefdevolle bejegening? Maar ook: wanneer zijn de grenzen van onze solidariteit bereikt? En welke waarden liggen daaronder? Tijdens de coronacrisis bleken er allerlei lagen te liggen onder de vragen welke maatregelen moesten worden genomen en wie wanneer gevaccineerd mocht worden. Het gesprek wat goede zorg is, moeten we steeds opnieuw aan gaan. Ze helpt zorgbestuurders en zorgverleners het gesprek op gang te brengen.
  • Mooie voorbeelden van vernieuwingen in de zorg. Een digitaal ziekenhuis? Het bestaat. Net als online therapieën, netwerkorganisaties, organisaties die samen een pool van zorgverleners delen, mantelzorgvernieuwers… Al die prachtige voorbeelden haalt ze dagelijks op en ziet ze in de praktijk. Mooi om die te mogen delen.

Waarom anderen voor Sophie kiezen?

Sophie heeft een duidelijke visie op en ervaring met hervorming van de zorg en wat er nodig is om De Juiste Zorg op de Juiste Plek te realiseren. Haar bijdrage aan het Webinar was daarmee van grote waarde. - Henriette Raap-Scheele, projectleider De Juiste Zorg op de Juiste Plek (VWS).

Met Sophie ga je uit je hoofd en in je hart. Het is zeer de moeite waard om met zo’n prettige en competente begeleider als Sophie te werken! - Ernest Müter, bestuurder van de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK).

Sophie durft stelling te nemen en ook de ongemakkelijke waarheid te delen. En dat op een respectvolle manier. Daar geniet ik van. - Eva Brouwer, presentator, dagvoorzitter, presentatietrainer en eigenaar van ‘Pak je Podium’.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sophie Bijloos boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN