• Shirin Musa had haar powerpointpresentatie op het laatste moment nog afgestemd op de vragen van onze clubleden. Haar persoonlijke verhaal was heel boeiend en door onze vragen kwam ze nauwelijks toe aan de andere aandachtsgebieden van haar werk. Het is ons heel duidelijk geworden dat Shirin de enthousiaste pijler van een kleine activistische organisatie is, die heel goed werk doet en daar nog veel meer over kan vertellen.
  Ine Aben - Soroptimistclub Alphen a/d Rijn

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Vrouwenrechten

Femmes for Freedom/mensenrechten

Shirin Musa is oprichter, directeur en de drijvende kracht achter Femmes for Freedom. Zij wist zich, als eerste vrouw uit een moslimgemeenschap, te ontworstelen uit een islamitisch huwelijk door een religieuze scheiding via Nederlands recht, op grond van een onrechtmatige daad actie, te realiseren.

Shirin Musa’s persoonlijke ervaring en de ervaringen van vrouwen die zich tot haar wenden omdat ze zich in schrijnende situaties van ’huwelijkse gevangenschap’ bevinden, is voor haar de aanleiding geweest om Femmes for Freedom op te richten. In minder dan een jaar tijd heeft ze in de Nederlandse samenleving het begrip huwelijkse gevangenschap geïntroduceerd en politiek geagendeerd.

Zo heeft haar campagne ’amendement voor vrije en blije vrouwen’ er in 2012 toe geleid dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het amendement Arib-Hilkens waarin ook het begrip ’huwelijkse gevangenschap’ (oftewel ’gedwongen voortzetting van een huwelijk’) en achterlating van partner of kind onder de strafbaarheid van het algemene dwangartikel van artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht vallen.

Daarnaast heeft Femmes for Freedom in 2013 onderzoek gedaan naar verborgen vrouwen en de aanbevelingen en aanvullingen van dit onderzoek zijn overgenomen door het College van B&W in Rotterdam, waar in 2017 als uitvloeisel hiervan het Rotterdamse ’Family Justice Centre’ van start zal gaan. Ze sprak in het Israëlische parlement (2013) en agendeerde bij de Commission on the Status of Women in New York huwelijkse gevangenschap. In 2015 werd ze door het State Department geselecteerd voor het programma ’Women and Justice’ binnen het International Visitors Leadership Program.

Haar werk wordt vernieuwend en succesvol gevonden, zoals blijkt uit de haar toegekende Women Inc Cordaidprijs, de Red Hot Women Award, de Aletta van Nu 2012 en de Leah Globe Award. Daarnaast werd ze door de Amerikaanse ambassade in Nederland genomineerd voor de ’Women of Courage Award’ van de State Department (2015) en door de Politie Rotterdam voor de ’Be a Nelson Award’ (2016).

"Shirin Musa en Femmes For Freedom spreken de taal van alle groepen in de samenleving en weten zo vele mensen te bereiken en noodzakelijke veranderingen in gang te zetten" (Juryrapport Aletta van Nu Prijs 2012).

Shirin is op diverse fronten (grassroots, juridisch, politiek, international, wetenschappelijk en in de media) actief om de noodzakelijke verandering inzake wetgeving, beleid en hulpverlening in gang te zetten. Zo schrijft ze regelmatig opiniestukken, zoals het stuk ’Verborgen vrouwen zijn niet dom’ waarin ze pleit voor een brede definitie van ’verborgen vrouwen’.

Shirin is een enthousiaste spreker, met concrete ideëen voor verandering. Ze spreekt Nederlands, Engels, Frans, Dari, Farsi en Urdu.

Haar lezingen gaan over o.a.:

 • Huwelijksdwang
 • Uithuwelijking en gedwongen achterlating
 • Huwelijkse gevangenschap
 • Integratievraagstukken
 • Vrouwenrechten/Mensenrechten/feminisme
 • Huiselijk geweld en hulpverlening
 • Recht & religie
 • Activisme
 • Pakistan

(foto: Rogier Maaskant)

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Shirin Musa boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN