« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Schrijven

Schrijven en een nieuwe start

Goldschmidt woonde de afgelopen twee jaar midden in het Groninger gasbevingsgebied, liep mee op melkveehouderijen, sprak met boeren, gedupeerden, psychologen en actievoerders. Ze kreeg een helder beeld van de wijze waarop veronachtzaming impact heeft op de bewoners van Groningen. Er is een grote kloof tussen de technocratische houding van bestuurders, politici en multinationals enerzijds en de menselijke drama’s die er in het gebied zijn ontstaan. Deze kloof veroorzaakt kortsluiting die op de lange termijn veel meer impact zal hebben dan de meeste mensen zich nu willen realiseren. Goldschmidt heeft een alarmerende boodschap maar tegelijkertijd een diepmenselijk verhaal.

Gedragsverandering fascineert Saskia Goldschmidt al haar hele leven. Het moment dat een individu besluit met een ingesleten gewoonte te stoppen, kennis over misstanden om te zetten in handelen, het gebruiken van angst of woede als motor tot verandering. In haar lezingen en workshops maakt ze gebruik van haar capaciteiten als trainer en theatermaker om haar publiek actief deel te laten nemen aan de bijeenkomst. Goldschmidt is in staat mensen te activeren, te reflecteren en te experimenteren met nieuw gedrag. Zij doet dat altijd op een humoristische en speelse manier. 

Dertig jaar lang was Goldschmidt communicatie- en presentatietrainer, theaterdocent en producent. Ze heeft ruime ervaring in het werken met groepen, het trainen van professionals en het ontwikkelen van betekenisvolle programma’s voor een cultureel divers publiek en onderwijsprogramma’s met als doel het doorbreken van stereotiepe jongens- en meisjesrollen en het stimuleren van ‘nieuw’ gedrag.

Dat crisis een motor kan zijn tot verandering ontdekte Goldschmidt toen ze burn-out raakte. Met haar onderzoek naar de oorzaak van die burn-out bleek ze een nieuwe weg te zijn ingeslagen: er werd een schrijver geboren.

Boekomslag Saskia GoldschmidtVoor al haar boeken doet ze intensief onderzoek. Ze onderzocht haar eigen (Joodse) familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de farmaceutische industrie, de mode in de twintigste eeuw en de menselijke gevolgen van de Groningse gaswinning.

Bij ieder onderzoek is er de vraag: hoe een individu zich verhoudt tot  een overheid, een multinational, tegenover grote commerciële belangen. En wat er nodig is om tot individuele of maatschappelijke gedragsverandering te komen.

Goldschmidt geeft lezingen over de volgende onderwerpen:

  • Waar is de mens in de gaswinning?
  • Klimaatverandering, duurzaamheid en mentaliteitsverandering.
  • Waarom we van onze modeverslaving moeten afkicken.
  • De Hormoonfabriek in tijden van MeToo.
  • Crisis als kans.

Saskia Goldschmidt is ook een gedreven workshopleider en dagvoorzitter.

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Saskia Goldschmidt boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN