« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Gender en duurzaamheid

Een rechtvaardige, gezonde en duurzame wereld

Wie met Sascha Gabizon spreekt, merkt dat zij kan meepraten over alle milieuproblemen. Er is één verschil met andere experts. Gabizon bekijkt de zaak vanuit het perspectief van vrouwen. Altijd. "De positie van vrouwen bij het aanpakken van milieuproblematiek moet sterker worden", zegt ze. "De milieusector is toch nog vooral een mannenterrein." Als internationaal directeur van Women Engage for a Common Future (WECF) stelt Gabizon daarom vrouwen centraal. Ze werkt samen met 150 vrouwenorganisaties in 50 landen, en het VN-netwerk Woman’s Major Group. Gabizon reist de hele wereld over om vrouwenorganisaties te ondersteunen. WECF boekt resultaten. "Iedere keer dat betrokken, enthousiaste vrouwen de leiding nemen, bij een energiecoöperatie of waterbedrijf, is dat een overwinning, het doorbreekt achterhaalde genderpatronen." zo stelde Trouw, op 8 oktober 2018 toen Gabizon op nummer 33 binnenkwam in de Duurzame 100 van het dagblad.

Sascha Gabizon is de drijvende kracht achter het versterken van vrouwen in acties voor een beter klimaat en een gezond milieu, wereldwijd. Klimaatverandering heeft een meer dan gemiddelde invloed op vrouwen. Tegelijkertijd leveren vrouwen een belangrijke bijdrage aan een rechtvaardige, gezonde en duurzame wereld. Gedreven door dit ideaal is Sascha in staat om vrouwen uit de hele wereld te inspireren en hen te versterken. Met grote kennis van zaken over milieu, klimaat en internationale samenwerking legt zij verbinding tussen mensen en organisaties, geeft ze vrouwen toegang tot discussies bij de VN en de EU en versterkt hun stem lokaal. Binnen het door haar geïnitieerde project Women2030 worden bijvoorbeeld 10.000 vrouwen gemobiliseerd om in actie te komen voor de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Ze werkt voor de organisatie al sinds halverwege de jaren ’90, eerst als projectcoordinator, vervolgens als directeur en sinds 2004 als internationaal directeur. Sascha Gabizon studeerde Europese studies in Amsterdam en vervolgens internationale bedrijfskunde aan de Ecole d’Affairs de Paris. Werkte bij een milieunetwerk voor het Duitse bedrijfleven en als onderzoeker bij het Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu en Energie. Ze is afgevaardigde voor de Women Major Group van de United Nations Environment Program (UNEP).

Sascha kan een lezing verzorgen over o.a.
• Water en Sanitatie in ontwikkelingslanden
• Energie en klimaat
• Chemische stoffen
• Landbouw en biodiversiteit

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sascha Gabizon boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN