• ‘De bijdrage van Sarah Sylbing op onze landelijke dag basisvaardigheden is zeer positief ervaren. Haar verhaal over haar documentaire Schuldig sprong eruit en is als heel inspirerend ervaren. Zeer indrukwekkend en ondanks dat veel bekend is een nieuwe eye-opener, aldus één van de vele positieve evaluaties’.
    Maaike Toonen - Programmacoördinator Bibliotheek en Basisvaardigheden Koninklijke Bibliotheek

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Dagvoorzitter / kansenongelijkheid

Hardnekkige schuldenproblematiek

Sarah Sylbing is regisseur voor televisie, documentaire en radio. Ze maakte de gelauwerde documentaireserie Schuldig, over de hardnekkige schuldenproblematiek in Amsterdam Noord. En onlangs de docuserie Klassen over kansongelijkheid in het onderwijs. Haar werk behandelt maatschappelijke thema’s waarmee ze, door middel van een meeslepende vertelvorm, de tijdgeest probeert te vangen. Samen met Ester Gould werd ze in 2016 Journalist van het jaar.

Vervolgens maakten ze de - inmiddels veelbesproken - docuserie Klassen over kansenongelijkheid in het onderwijs. Sarah: ’Kansenongelijkheid is een abstract begrip, maar de overgang naar de middelbare school is het meest aanwijsbare moment waarop een kind links of rechts afslaat. Je hebt die klassieke metafoor van een sjoelbak: kinderen worden met hun schooladvies een bepaald hokje in gesjoeld. Maar alle onderzoeken zeggen: kinderen van hoogopgeleide ouders hebben steeds meer kans op een hoog schooladvies dan die van laagopgeleide’. Klassen, vanaf 30 november te zien bij Human, NPO 1, De eerste aflevering kreeg direct al goede recensies, o.a. in Trouw: ’Je hoopt bijna dat ze ‘Klassen’ naar een goed einde kunnen toeschrijven’.

Als freelancer werkt Sarah vooral voor de HUMAN en de VPRO (o.a. Klassen; Schuldig; Tegenlicht; Bikkels; Metropolis), maakt ze haar eigen documentaires (De Rekening van Catelijne; 50 Cent; Flink Oud) of opdrachten voor maatschappelijke organisaties (o.a. Kinderpostzegels; Psychologie voor ouderen).

De jeugdserie Bikkels won in 2014 de prestigieuze Banff Rocky Award in Canada voor beste internationale jeugdserie. Schuldig won in 2017 de Zilveren Nipkowschijf; een Tegel voor Beste Achtergrondjournalistiek; een Gouden TV Beeld en de DDG Award.

Sarah is een invoelende interviewer, maar schuwt scherpe vragen niet. Dankzij haar jarenlange ervaring als documentairemaker en journalist weet ze de juiste snaar te raken en het beste in mensen naar boven te halen.

Sarah treedt op als dagvoorzitter/gespreksleider en kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Armoede
  • Schuldenproblematiek
  • Bureaucratie
  • Jeugd
  • Onderwijs

De documentaireserie Schuldig (2016), die ze samen met Ester Gould maakte, gaat over een arme, randstedelijke wijk – een dorp in een stad - vol onvergetelijke karakters. Uniek aan de serie is dat elk perspectief aan bod komt: zowel de wanbetaler, de hulpverlener als de deurwaarder en de politicus: de kijker leert ze allemaal persoonlijk kennen in hun strijd tegen schulden. De serie was vernieuwend in vorm en opzet: meeslepend als een dramaserie  gebruikmakend van filmische middelen. Sarah en Ester geven desgevraagd ook samen workshops of lezingen over film & storytelling, schuldenproblematiek, Hollandse armoede en kansenongelijkheid.

Aan Klassen (2020) over de kansongelijkheid in het onderwijs hebben Sarah en Ester 3,5  jaar gewerkt. Ze streken neer in Amsterdam-Noord, waar ze een jaar lang achtste groepers van diverse basisscholen en een paar middelbare scholieren volgden.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Sarah Sylbing boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN