• Het gezamenlijke optreden van Sarah Sylbing en Stella de Swart is zeer goed ontvangen. Het tweegesprek tijdens ons online-event over schulden en burgers in problemen tussen de documentairemaakster en de ervaringsdeskundige paste precies in het traject van burgergerichte dienstverlening dat wij voorstaan. We zijn erg tevreden!
  Annemarie Ruesink - communicatieadviseur Raad voor Rechtsbijstand
 • ‘We kijken heel positief terug op onze onlinebijeenkomst met Ester Gould en Sarah Sylbing, de documentairemakers van de serie Klassen. Ze hebben ons meegenomen in de ontwikkeling van hun werk en wat hen daarin beweegt. De interactie met de groep liep goed, en ook technisch lukte alles. Veel positieve reacties van deelnemers, die het bijzonder vonden om zo met hen in gesprek te kunnen’.
  Aris van Veldhuisen - managing partner Andersson Elfers Felix
 • ‘De bijdrage van Sarah Sylbing op onze landelijke dag basisvaardigheden is zeer positief ervaren. Haar verhaal over haar documentaire Schuldig sprong eruit en is als heel inspirerend ervaren. Zeer indrukwekkend en ondanks dat veel bekend is een nieuwe eye-opener, aldus één van de vele positieve evaluaties’.
  Maaike Toonen - Programmacoördinator Bibliotheek en Basisvaardigheden Koninklijke Bibliotheek

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Dagvoorzitter / kansenongelijkheid / schuldenproblematiek

Hardnekkige schuldenproblematiek

Sarah Sylbing is regisseur voor televisie, documentaire en radio. Haar werk behandelt maatschappelijke thema’s waarmee ze, door middel van een meeslepende vertelvorm, de tijdgeest probeert te vangen. Onlangs maakte ze, samen met Ester Gould, de documentaireserie Klassen over de toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs. In 2016 brachten zij de gelauwerde documentaireserie Schuldig, over de hardnekkige schuldenproblematiek in Amsterdam Noord. Samen met Ester Gould werd ze Journalist van het jaar 2016.

Sarah is een invoelende interviewer, maar schuwt scherpe vragen niet. Dankzij haar jarenlange ervaring als documentairemaker en journalist weet ze de juiste snaar te raken en het beste in mensen naar boven te halen.

Als freelancer werkt Sarah vooral voor de HUMAN en de VPRO (o.a. Klassen; Schuldig; Tegenlicht; Bikkels; Metropolis), maakt ze haar eigen documentaires (De Rekening van Catelijne; 50 Cent; Flink Oud) of opdrachten voor maatschappelijke organisaties (o.a. Kinderpostzegels; Psychologie voor ouderen). De jeugdserie Bikkels won in 2014 de prestigieuze Banff Rocky Award in Canada voor beste internationale jeugdserie. Schuldig won in 2017 de Zilveren Nipkowschijf; een Tegel voor Beste Achtergrondjournalistiek; een Gouden TV Beeld en de DDG Award.

Sarah treedt op als dagvoorzitter/gespreksleider en kan - samen met Ester Gould - een filmische lezing verzorgen over o.a.:

 • Kansenongelijkheid in het onderwijs
 • Schuldenproblematiek
 • Hollandse armoede
 • Film en storytelling

Aan hun veelbesproken documentaireserie Klassen (2020) over de kansongelijkheid in het onderwijs hebben Sarah en Ester 3,5 jaar gewerkt. Ze streken neer in Amsterdam-Noord, waar ze een jaar lang achtste groepers van diverse basisscholen en een paar middelbare scholieren volgden. 

Sarah: ’Kansenongelijkheid is een abstract begrip, maar de overgang naar de middelbare school is het meest aanwijsbare moment waarop een kind links of rechts afslaat. Je hebt die klassieke metafoor van een sjoelbak: kinderen worden met hun schooladvies een bepaald hokje in gesjoeld. Maar alle onderzoeken zeggen: kinderen van hoogopgeleide ouders hebben steeds meer kans op een hoog schooladvies dan die van laagopgeleide’. 

Klassen kreeg lovende recensies:
Fascinerend mozaïek over het onderwijs - Trouw
Zeldzaamheid en een meesterwerk - Volkskrant
Zet aan tot nadenken, maakt moedeloos, laat je huilen, maar is ook hartverwarmend - Algemeen Dagblad
Verplichte kost - NRC Handelsblad

Hun documentaireserie Schuldig (2016) gaat over een arme, randstedelijke wijk – een dorp in een stad - vol onvergetelijke karakters. Uniek aan de serie is dat elk perspectief aan bod komt: zowel de wanbetaler, de hulpverlener als de deurwaarder en de politicus: de kijker leert ze allemaal persoonlijk kennen in hun strijd tegen schulden. De serie was vernieuwend in vorm en opzet: meeslepend als een dramaserie gebruikmakend van filmische middelen.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sarah Sylbing boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN