« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Kinderrechten en gezondheid

Straatdiplomaat staat voor kinderen beschermen tegen geweld

Sarah Ida Spronk is diplomate en heeft een PhD waarin zij het recht op gezondheid van kinderen onderzoekt. Wat houdt dit recht in? Wat zijn de basiselementen van gezondheidszorg waarin de rechten van kinderen gerespecteerd worden? Gezondheidszorg staat middenin de maatschappij. Preventie van (infectie-)ziektes en het hebben van toegang tot medische zorg zijn sterk afhankelijk van de mensenrechten in een land. Ook preventie van geweld heeft direct impact op het recht op gezondheid van kinderen, jongeren en vrouwen.

Zowel in haar werk als diplomate als in haar onderzoek, zet Sarah zich in om kinderen en jongeren te beschermen tegen geweld en om hen meer kracht te geven. Vanuit Nederland, in Indonesië en in Argentinië heeft zij zich gefocust op de seksuele en reproductieve gezondheid van jongeren en vrouwen door toegang tot seksuele voorlichting en tot medische hulp te realiseren. Dit draagt bij aan het voorkomen van tienerzwangerschappen, kindhuwelijken, huiselijk geweld, moedersterfte, meisjesbesnijdenis én het stelt hen in staat hun onderwijs af te ronden en hun talenten tot bloei te brengen. In de activiteiten gaan preventie van geweld en medische problemen samen met het stimuleren van onderwijs, sport, muziek en creatieve uitingsvormen.

Voorafgaand aan haar onderzoek en haar werk als diplomate, verdiepte Sarah zich voor de ngo Save the Children en bij het Internationaal Strafhof in de bescherming van kinderen in conflict. Bij de GGZ Kinderen en Jeugd deed ze onderzoek naar risicoanalyse voor kindermishandeling. De inzichten in beschermende en risicofactoren zijn eveneens relevant voor het werk in andere landen. Sarah werkt momenteel bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze zich inzet voor preventie van geweld en toegang tot zorg in crisessituaties.

Ze heeft ervaring met het geven van interactieve lezingen en trainingen op het terrein van kinderrechten en gezondheid aan verschillende doelgroepen, variërend van kinderen en jongeren tot professionals in binnen- en buitenland. Ze treedt op als dagvoorzitter en heeft verschillende reizen voor kinderen en jongeren begeleid en georganiseerd.

Sarah Spronk noemt zich in hart en nieren een nomade. Nieuwe mensen ontmoeten en plaatsen ontdekken inspireert haar. Haar ervaringen deelt ze in blogs op De Straatdiplomaat.

Ze kan een lezing verzorgen over:

  • Kinderrechten en gezondheidszorg (o.a. in tijden van corona)
  • Kinderrechten in crisissituaties
  • Kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en seksuele voorlichting
  • Huiselijk geweld/geweld tegen meisjes en vrouwen
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sarah Spronk boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN