« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Gezondheid en bescherming tegen geweld

Straatdiplomaat staat voor gezondheid van vrouwen, jongeren en kinderen

Ze is diplomate en behaalde in 2014 een PhD waarin zij het recht op gezondheid van kinderen onderzoekt. Zowel in haar werk als diplomate als in haar onderzoek, zet Sarah zich in om de gezondheid van (jonge) vrouwen, jongeren en kinderen te verbeteren. Al 20 jaar zet ze zich in voor preventie van infectieziektes en voor het verbeteren van medische zorg voor vrouwen en jongeren in Indonesië, Argentinië en verschillende Afrikaanse landen.

Wat houdt het recht op gezondheid in? Hoe moet gezondheidszorg georganiseerd worden die aansluit op de behoeftes van jongeren en kinderen? Gezondheidszorg staat middenin de maatschappij. Preventie van (infectie-)ziektes en het hebben van toegang tot medische zorg zijn afhankelijk van de toegang tot goede informatie, verzekeringen, transport en medische zorg die rekening houdt met de lichamelijke, psychosociale en culturele behoeftes van mensen. Preventie van geweld heeft direct impact op de gezondheid van kinderen, jongeren en vrouwen. Hierin is nog een wereld te winnen, onder andere door mensen zelf mee te nemen in de opzet van zorg en door te vragen waar de support het hardste nodig is.

Sarah werkt met publiek-private partnerschappen om onderzoek en ontwikkeling en toegang tot vaccins, medicijnen en medische testen voor ziektes als malaria, dengue, hiv/aids en tropische ziektes te vergroten. Verschillende innovaties zoals delivery by drone, digitale toegang tot zorg en medische, sociale en financiële innovaties, hebben als doel de kwaliteit en toegang tot zorg te verbeteren.

Toegang tot seksuele voorlichting en medische hulp draagt bij aan het voorkomen van tienerzwangerschappen, kindhuwelijken, huiselijk geweld, moedersterfte, meisjesbesnijdenis én het stelt (jonge) vrouwen in staat hun onderwijs af te ronden en hun talenten tot bloei te brengen. In de activiteiten gaan preventie van geweld en medische problemen samen met het stimuleren van onderwijs, sport, muziek en creatieve uitingsvormen.

Voorafgaand aan haar onderzoek en haar werk als diplomate, verdiepte Sarah zich voor de NGO Save the Children en bij het Internationaal Strafhof in de bescherming van kinderen in conflict. Bij de GGZ Kinderen en Jeugd deed ze onderzoek naar risicofactoren voor kindermishandeling. De inzichten in beschermende en risicofactoren zijn eveneens relevant voor het werk in andere landen.
Sarah werkt momenteel bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze zich inzet voor innovatie in gezondheidszorg en het betrekken van jongeren bij medische zorg. Ze is geïnteresseerd meer te doen ter preventie van geweld en om toegang tot zorg in crisessituaties te vergroten.

Sarah heeft veel ervaring met het geven van interactieve lezingen en trainingen aan verschillende doelgroepen, variërend van kinderen en jongeren tot professionals in binnen- en buitenland. Ze treedt op als dagvoorzitter en heeft verschillende reizen voor kinderen, jongeren en volwassenen begeleid en georganiseerd, waaronder missies.

Sarah noemt zich in hart en nieren een nomade. Nieuwe mensen ontmoeten en plaatsen ontdekken inspireert haar. Ze is moeder van 5 kinderen, waaronder een tweelingdochter met grote lichamelijke beperkingen. Haar ervaringen deelt ze in blogs op De Straatdiplomaat.
Lees hier haar InBeeld-verhaal waarin ze vertelt over het bevorderen van goede, veilige en adequate gezondheidszorg bij herstel na traumatische ervaringen.

Ze kan een lezing verzorgen over:

  • Innovatie in internationale gezondheidsprogramma’s.
  • Toegang tot zorg en medicijnen tegen veelvoorkomende infectieziekten.
  • Impact van (medische) crises op zorg voor kinderen en jongeren.
  • Bescherming van kinderen en jongeren en vrouwen tegen geweld.
  • Kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis.
  • Leven en reizen met kinderen en jongeren buiten Europa.
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Sarah Ida Spronk boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN