« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Cultuurverandering

Cultuurpatronen doorbreken

Rita van Dijk is organisatieadviseur gespecialiseerd in cultuur- en gedragsverandering. Haar benadering van cultuurverandering is onderscheidend. Organisatiecultuur wordt ontdaan van zijn vrijblijvendheid. De focus ligt bij veranderprocessen die alleen kans van slagen hebben als ook de organisatiecultuur mee beweegt. Het vraagt van mensen en teams dat zij ingesleten patronen in denken en doen die eens succesvol waren, loslaten omdat ze verouderd zijn.

Vragen die hierbij spelen zijn: waardoor raken teams geblokkeerd, wie zijn de spelbepalers, welke informele regels houden innovatie tegen, wat maakt dat culturen gevoelig zijn voor ongewenst gedrag? En ook: wat is nodig om een inspirerende en gezonde werkcultuur te ontwikkelen, wat zorgt voor versnelling en welke interventies zijn effectief? Juist door aan te sluiten op wat speelt in de onderstroom van organisaties wordt de organisatiecultuur concreet en tastbaar gemaakt. 

Rita van Dijk werkt ruim dertig jaar voor bedrijven en overheidsorganisaties. Regelmatig geeft ze lezingen op seminars en congressen, en publiceert over haar vakgebied. Ze is medeauteur van het boek ‘Roestvrij, breek met barrières die vernieuwing blokkeren’ en ‘Cultuurverandering bij de overheid. Sturen of sleuren?’ Ze schreef vele artikelen en boekbijdragen over de kracht van de informele cultuur, het aanboren van veranderpotentieel binnen teams en hoe je cultuurpatronen doorbreekt. Ook publiceerde ze artikelen over de relatie tussen pestgedrag in teams en de onderliggende cultuur. 

Rita studeerde Nederlandse Taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude afgestudeerd), Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en interventiekunde aan het Instituut voor Groeps- en Organisatiepsychologie. Na haar studie heeft ze gewerkt bij het ministerie van Economische Zaken. Daarna was ze senior-adviseur bij de BBDO-groep en bij CMC Management Consultants.

Rita is een heldere spreker en put uit haar lange ervaring in het werken met organisaties en teams. Cultuurverandering wordt door haar concreet gemaakt. Je wordt uitgedaagd anders te kijken naar het functioneren van teams en wat er speelt in de onderstroom. Je krijgt als leidinggevende handvatten om zelf met je team aan de slag te gaan.

Rita kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • De kracht van de informele cultuur: weet wat er leeft binnen teams
  • Pesten tegengaan? Werk aan een gezonde werkcultuur
  • Breek met cultuurbarrières die vernieuwing tegenhouden
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Rita van Dijk boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN