« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Vroegtijdige borstkankerscreening

Screening borstkanker toegankelijk voor alle vrouwen

Paulette Kreté is ervaringsdeskundige m.b.t. borstkanker. Ze is op de hoogte van alle cijfers en ontwikkelingen en wordt gevoed door het consortium dat de Early Warning Scan voor borstkanker ontwikkelt. Haar missie is dat vrouwen zelf het heft in handen nemen. Ze wil nieuwe wegen vinden om vrouwen ervan te doordringen dat borstkanker in een vroeg stadium ontdekt moet worden, zodra het kan met behulp van de EWS. Toegankelijkheid voor alle (dus ook jonge) vrouwen staat bij haar hoog in het vaandel!

Paulette is ‘gepokt en gemazeld’ in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Daar heeft ze voornamelijk landelijke trajecten ontwikkeld met ’haar’ teams. Het team is voor haar het allerbelangrijkst: "Met alleen werken ga je snel, met samenwerken kom je verder".
In de Brainport Regio (Eindhoven) helpt ze ondernemers met hun online marketing. Haar partner Tom is ondernemer en heeft een unieke expertise in 3D scanning- en fotografie. Paulette heeft haar hele leven onderwijs en ondernemen met passie gecombineerd.  

In 2019 blijkt ze borstkanker te hebben die niet te zien is op mammografie. Tijdens haar behandeling in het Catharina Kankerinstituut, ontmoet ze twee jonge vrouwen. Paulette is verbijsterd als blijkt dat jonge vrouwen nooit gescreend kunnen worden op borstkanker.

Wanneer haar partner een nieuwe vorm van borstkankerscreening bedenkt, de Early Warning Scan (EWS), sticht zij de stichting YvYa (spreek je uit als ‘ievieja’), bewust van borstkanker. De EWS kan borstkanker in een veel vroeger stadium ontdekken. Ook bij jonge vrouwen. De naam van haar stichting verwijst naar de twee jonge lotgenoten, Yvonne en Hülya. Ze schrijft over deze periode Poepen in het Park, de gênante kant van borstkanker

Alleen bij een fase 1 kanker zijn de gevolgen voor de vrouw beperkt. Paulette spreekt uit ervaring. De ontwikkeling van de EWS is nodig om dat te bereiken. Om de gevolgen van borstkanker te beperken is het belangrijk dat vrouwen collectief opereren en tegenwicht bieden aan andere krachten in de maatschappij. Samen komen we verder.

Bekijk hier een interview over de lancering van haar boek.

Paulette Kreté kan een lezing verzorgen over:

  • Noodzaak van vroegtijdig ontdekken van borstkanker
  • Feiten en fabels over borstkanker
  • Borstkanker overleven maar dan? Onbekende gevolgen
  • Innovatie in borstkankerscreening

Haar honorarium voor een lezing gaat als donatie geheel naar stichting YvYa.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Paulette Kreté boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN