« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Duurzaamheid

Bedrijven kunnen een force for good zijn

Nicolette Loonen (1972) is de mede-oprichter van TOSCA – Tribe of Sustainability Change Agents. TOSCA is een samenwerkingsverband van duurzaamheidsprofessionals die hun jarenlange kennis en ervaring hebben gebundeld om organisaties te begeleiden in het verduurzamen van hun producten, diensten en processen. TOSCA richt zich op drie pijlers: strategie & waardecreatie, prestatiemanagement & reporting en leiderschap & engagement. Nicolette adviseert over integratie van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (SDG’s) in de strategie en bedrijfsvoering, over interne sturing op duurzaamheidsambities en over verantwoording via Integrated Reporting. Nicolette is de medeauteur van de publicatie van Global Compact Nederland over Stakeholder Inclusion in relatie tot de SDG’s.

Nicolette is tevens toezichthouder en heeft sinds 2013 uiteenlopende toezichthoudende rollen vervuld. Nicolette is lid van de RvT van Rutgers, lid van de RvT van stichting pensioenfonds ABP en lid van het CvTA (College van Toezicht op Auteursrechten). Vanwege haar financiële achtergrond als accountant heeft zij als toezichthouder financiën en risk management in haar portefeuile. In haar toezichthoudende rollen neemt zij lange termijn waardecreatie als uitgangspunt. Nicolette coacht jonge toezichthouders, onder andere als gastdocent of spreker voor Blikverruimers. Op de dag van het commissariaat van de NCD in 2020 heeft zij gesproken over duurzaamheid en de rol van de commissaris.

Van 2009 tot 2016 was Nicolette voorzitter van Women in Financial Services, een vereniging voor vrouwen in de financiële sector, waarvoor zij in 2009 aan haar keukentafel het initiatief nam. WIFS is een missie gedreven netwerk voor ambitieuze vrouwen, die staan voor gebalanceerd leiderschap in een duurzame financiële sector. Nicolette is als adviseur van het bestuur nog steeds verbonden aan WIFS. Als voorzitter van WIFS heeft zij bij meerdere jaarcongressen als dagvoorzitter opgetreden en met CEO’s, hoogleraren en internationale sprekers het podium gedeeld.

Tijdens een event van LOF voorjaar 2012 introduceerde Nicolette het begrip van vier glazen plafonds, die de doorstroom van vrouwen naar de top belemmeren. Ze licht het toe op Youtube.

Nicolette: ’’Ik geloof dat iedereen een steentje kan bijdragen aan de noodzakelijke transitie om te komen tot een samenleving die voor iedereen werkt. Met TOSCA wil ik organisaties helpen versnellen in hun duurzaamheidsambities.

Zij spreekt met passie over duurzaamheid, strategie, lange termijn waardecreatie, zowel vanuit bestuurlijk perspectief als vanuit toezichthoudend perspectief.

Nicolette kan een lezing verzorgen over:

  • Duurzaamheid
  • Bankensector
  • Bestuur
  • Corporate governance
  • Maatschappelijke impact 
  • MVO

Tevens treedt Nicolette op als dagvoorzitter en panellid. 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Nicolette Loonen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN