« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Beeldhouwkunst

Beeldhouwer Natasja Bennink maakt monumentale beelden. Haar bronzen hebben een krachtige en expressieve uitstraling. Bennink beeldhouwt portretten; van particulieren, schrijvers, politici en sporters tot onze huidige koning. Daarnaast maakt ze liefdesbeelden, grafmonumenten, awards en andere sculpturen in opdracht, waarbij zij inspeelt op de actualiteit en de interactie aangaat met de omgeving en bewoners.

De doorgaans levensgrote beelden vinden hun plek in de openbare ruimte, ziekenhuizen of zorgcentra, in tuinen en musea. Een rode draad door haar oeuvre zijn haar Venus beelden: stoere vrouwen in brons met een vleugje girlpower.

90% van de standbeelden in Nederland zijn van mannen. Tijd voor een inhaalslag en te beginnen in Friesland, vond Natasja samen met documentairemaker Marleen Godlieb. In het kader van de culturele hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 bedachten ze het mienskipproject Froulju fan Fryslân, een eregalerij der Friezinnen. “Welke Friese vrouw verdient een standbeeld’? met deze vraag trokken Natasja en Marleen drie weken door de provincie en kozen uit meer dan 200 nominaties zes gewone doch bijzondere Friezinnen om te portretteren in brons en film.

Natasja vertelt tijdens een lezing bevlogen over dit unieke project. Gepassioneerd neemt de beeldhouwer het publiek mee in het verhaal achter “De vijf kussen van Appingedam”. Vijf liefdesverhalen uit de stad zelf vereeuwigd in brons. Deze kussende beelden vormen nu een beeldenroute door de historische stad. Ook andere beelden komen aan bod, zoals het beeld “Onze Koning” voor de Statenzaal van de provincie Drenthe en natuurlijk vertelt zij over haar monumentale Venusbeelden, die op verschillende plekken in Nederland staan. 

Natasja exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk is opgenomen in diverse museale collecties, zoals die van het Drents museum, Museum het Depot, Nationaal beeldenpark Havixhorst en Museum de Buitenplaats. Natasja is verbonden aan Galerie Van Campen & Rochtus uit Antwerpen en is docent  o.a. aan de Wackers Academie te Amsterdam. 

Op bevlogen en spontane wijze vertelt ze over haar vak als beeldhouwer, over de beelden, de techniek en de inhoud. Ze kan een lezing verzorgen over de onderwerpen: 

  • Haar eigen werk 
  • Beeldhouwkunst

Foto: Reyer Boxem

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Natasja Bennink boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN