• ‘We kijken met een heel tevreden gevoel terug op de presentatie van Naema Tahir. De opkomst was geweldig en de avond is als heel positief beoordeeld. Naema sprak open over haar eigen ontwikkelingen en haar verhaal, waarin zij ook haar visie, analyse en dilemma's verwerkte, maakte veel indruk en zette het publiek aan tot nadenken over hun eigen levensvragen.'
    Inge van Ooijen - Soroptimistenclub Schouwen-Duiveland

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Moslims, integratie, zelfbeschikking

Schrijver en mensenrechtenjurist

Naema Tahir is schrijver en jurist van Brits-Pakistaans-Nederlandse origine. Tahir (Londen, 1970) begon haar werkzame leven als jurist. Tien jaar lang werkte zij bij verschillende Nederlandse Ministeries, bij de Verenigde Naties (UNHCR) en voor de Raad van Europa in Straatsburg, waar zij gespecialiseerd was in migratie en mensenrechten.

Naema Tahir begon 15 jaar geleden te schrijven. Haar speciale belangstelling heeft de vraag hoe de multiculturele samenleving zich verhoudt tot de mensenrechten en - vooral - de rechten van vrouwen. Verder schrijft ze over migranten die de pijn ervaren van het wortel schieten en die tegelijk hoopvol bouwen aan een nieuw bestaan.

Inmiddels staat Naema Tahir bekend als een van ’s-lands meest vooraanstaande denkers en schrijvers op deze gebieden. boekomslag Gesluierde vrijheidHaar talrijke artikelen en boeken gaan over o.a. thema’s als identiteit, migratie, integratie, de interculturele dialoog, diversiteit, emancipatie en vrouwenrechten, huwelijk(sdwang), vrijheid en mensenrechten. Van haar hand verschenen de volgende boeken:
Een moslima ontsluiert, essays over migranten in Europa (4 drukken).
Kostbaar bezit, verhalen over de zelfbeschikking van moslimvrouwen (7 drukken).
Eenzaam heden, roman over migratie, gezien door de ogen van een kind.
Groenkapje, sprookjes over de multiculturele samenleving.
De Bruid, roman over het recht om te huwen uit eigen vrije wil.
Gesluierde vrijheid, essays over hoe moslima’s de moderniteit met geloof en traditie combineren (2015).
• Brieven in Urdu, verhalen over de hoop en heimwee van migranten (september 2016). Zie het verslag van de boekpresentatie.

Tahir is een graag geziene gast in diverse media, in binnen- en buitenland. Ze is columnist voor Trouw, en schreef eerder voor o.a. de NRC, de Volkskrant, Opinio, De Groene Amsterdammer, HP de Tijd en was columniste bij het televisieprogramma Buitenhof. In 2008 was zij Zomergast in het gelijknamige tv-programma. Beluister het interview met Naema voor de VRT Radio.

Naema Tahir vrijheidscollege17Op 25 april 2017 verzorgde Naema één van de Vrijheidscolleges in De Bibliotheek in Wageningen over Vrijwaring van Gebrek, aan de hand van haar persoonlijke migratiegeschiedenis. Over migranten niet alleen ’gelukszoekers’, maar ook ’verdrietvinders’. Bekijk het boeiende college hier.

Ze is voorts lid van de Stichting Lezen en Schrijven, van de European Cultural Foundation en de Adviescommissie Internationale Vraagstukken.

Tahir heeft lezingen en keynotes verzorgd voor een grote variëteit aan organisaties in Nederland en daarbuiten, zoals de Orde van Advocaten, Literaire Festival Gent, EU, The British Council, London School of Economics, Cambridge University, de Freie Universität Berlijn, Udayana University Bali, Indonesië.

Ze treedt regelmatig met veel plezier op als dagvoorzitter en moderator. Tot haar opdrachtgevers behoren de OPEC, Martinus Nijhof, Women Inc, ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties, PEN International en The John Adams Institute.

Naema Tahir spreekt o.a. over:

  • Emancipatie van migrantenvrouwen (w.o. Oosters en Westers feminisme, zelfbeschikking, hoofddoek)
  • Mensenrechten in Oost en West
  • Integratie, migratie en vluchtelingen
  • Huwelijksdwang
  • Pakistan
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Naema Tahir boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN