• 'Nadine heeft tijdens ons ‘Festival van de Toekomst’ op 13 september jl. in de Fokkerterminal in Den Haag voor circa 700 toehoorders een fantastisch verhaal gehouden over de mogelijkheden van synthetische biologie en de impact hiervan op de maatschappij. Synthetische biologie aan de basis van de vijfde industriele revolutie!'
    Ton Jonker - Chief Innovation Officer, Provincie Zuid-Holland

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Biotechnologie

Connector tussen wetenschap, maatschappij en bedrijfsleven

Dr. ir. Nadine Bongaerts is werkzaam als Senior Scientist Moleculaire Biologie bij de Franse startup Gourmey. Gourmey is het eerste Franse kweekvleesbedrijf dat werkt aan een ethische foie gras op basis van stamcellen. In 2019 studeerde ze summa cum laude af van haar promotieonderzoek dat zij voltooide bij het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM) en CRI in Parijs. Hier werkt ze aan de ontwikkelde zij methoden om sneller nieuwe antibiotica tegen tuberculose te vinden op basis van het genetisch aanpassen van bacteriën. 

Eerder studeerde zij biotechnologie aan de Technische Universiteit Delft en Universiteit Leiden en heeft zich op jonge leeftijd al ontwikkeld tot een connector tussen wetenschap, maatschappij en bedrijfsleven. Tijdens haar studie richtte ze wetenschapscommunicatie bureau ‘Science Matters’ op om wetenschappers en universiteiten te ondersteunen bij het communiceren van onderzoek.

Momenteel promoveert Nadine in de Synthetische Biologie aan het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM) in Parijs. Hier werkt ze aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica tegen tuberculose. 

Daarnaast is ze de Vice-President van de internationale non-profit organisatie ‘Hello Tomorrow ‘dat wereldwijd wetenschappers, ondernemers en investeerders met elkaar verbindt om baanbrekende technologieën uit de laboratoria naar de markt te brengen. Lees hier een interview met Nadine over wat een goed beeld geeft van Hello Tomorrow en haar visie op biotechnologie / synthetische biologie. 

Ze is tevens Global faculty member Synthetische Biologie van Internationale Singularity University waarvoor zij het bedrijfsleven en overheid voorbereid op de implicaties van nieuwe DNA technologieën. Ze is een bruggenbouwer: “Je moet als wetenschapper ook je lab uit. Uitleggen wat je doet, zaken in hun context plaatsen. Ik breng de wetenschap graag dichter bij de samenleving.”

Nadine Bongaerts wordt regelmatig geïnterviewd / gevraagd om te spreken over de mogelijkheden van synthetische biologie (een relatief nieuwe tak van wetenschap die het programmeren van DNA mogelijk maakt), technologische ontwikkelingen en wetenschapscommunicatie.

Ze kan daarnaast ook de rol van dagvoorzitter op zich nemen, zeker wanneer de bijeenkomst gerelateerd is aan wetenschap, technologie en innovatie.

Lees hier een interview over de science in science-fiction movies. Daarbij vertelt Nadine over wat is nog fictie en wat inmiddels allemaal al kan?

Over haar werk bij Gourmey vertelt Nadine meer in dit interview.

Bekijk ook Nadine Bongaerts TEDtalk, haar lezing over Synthetische Biologie voor Singularity University en haar portret mbt haar fascinatie/deskundigheid.

 

Of lees een interview met haar in de ZoZitDat, de Telegraaf, LabInsights en recentelijk op BioMarket Insights en bij De Tijd (BE): Jonge wetenschapper ontmoet ervaren consultant (Lucien De Busscher EY): Genezen voor we ziek worden (foto).
En beluister haar op radio BNR.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Nadine Bongaerts boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN