« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Politiek

Vrouwen in de politieke arena

Monique Leyenaar heeft veel onderzoek gedaan naar de positie van vrouwen in politieke functies. Haar twee laatste boeken op dit terrein zijn Hare Excellentie, over 60 jaar vrouwelijke ministers in Nederland en De Hoogste Tijd, over 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Relevante vragen die zij aankaart in haar lezingen en presentaties zijn: waarom heeft het zo lang geduurd voordat vrouwen in grotere getale de politieke arena zijn betreden? Opereren vrouwelijke en mannelijke politici op dezelfde wijze? Wat is de kans op een vrouwelijke premier in Nederland? Hoe ervaren vrouwelijke politici de omgang met de pers? Bieden recente veranderingen in de politiek, zoals de opmars van populistische partijen en een grotere nadruk op personen, vrouwen kansen of juist niet?

Monique Leyenaar is hoogleraar Vergelijkende Politicologie, in het bijzonder politieke vernieuwing en politieke participatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij doet onderzoek naar participatie van burgers in het politieke besluitvormingsproces. Zij is met name geïnteresseerd in electorale hervormingen gericht op versterking van de rol van burgers/kiezers in het politieke proces en in de effecten van participatie van burgers in burgerjuries, zowel voor de participanten zelf als voor de (lokale) overheden of andere democratische instituties die dergelijke burgerjuries organiseren. Een tweede onderzoeksinteresse is de rol van vrouwen in democratische politieke instituties. Haar onderzoek richt zich onder meer op de effecten van institutionele veranderingen in het partijen- en kiesstelsel op de politieke representatie van vrouwen.

In 2016 verscheen: Hare Excellentie. 60 jaar vrouwelijke ministers in Nederland. Uitgeverij Prometheus. Zie de impressie van boekpresentatie.

In 2018 Alle stemmen tellen. Een eeuw algemeen kiesrecht, samen met Rudy B. Andeweg. Amsterdam University Press.

Eind januari 2019 verscheen De Hoogste Tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, over 100 jaar vrouwenkiesrecht, dat ze samen met Jantine Oldersma, Kees Niemöller samenstelde. Uitgeverij Athenaeum, 2019. Lees ook het interview met Leyenaar in de Volkskrant: Na honderd jaar kiesrecht maken vrouwen het verschil in het stemhokje.

Monique Leyenaar spreekt o.a. over:

  • Vrouwen in de politiek
  • 100 jaar vrouwenkiesrecht
  • Politieke Participatie van burgers
  • Politieke vernieuwing
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Monique Leyenaar boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN