« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Gezondheidszorg vrouwen

Beter onderzoek naar man-vrouwverschillen in zorg

Mirjam Kaijer, journalist, columnist en oud-verpleegkundige, schrijft en spreekt op treffende en humoristische wijze over haar zoektocht naar een diagnose; over de bureaucratie, de hiaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en de foute conclusies. Ze vertelt hoe jaren later een onverwachte diagnose - en een operatie in Amerika - haar uiteindelijk op het juiste pad brengt.  

Nieuwsgierig gaat ze op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten zijn die maar al te vaak worden toegeschreven aan de psyche. 

Hoe kan het bestaan dat ruim 75 procent van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw is en vrouwen twee keer zo vaak een depressie hebben en dat men nog altijd niet weet hoe dat komt? Het antwoord is schokkend! 

Haar boek Ik ben geen man!, waarom legio vrouwen nog altijd in een medisch niemandsland dolen, is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in ’niemandsland’ dolen. ’Een fascinerend verhaal over de huidige staat van de vrouwenzorg in Nederland’.

Kaijer lanceerde na het uitkomen van haar boek in 2021 een petitie waarin zij pleit voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Tevens lanceerde zij een meldpunt bij Radio 1 en vertelde ze haar verhaal op tv bij Humberto, Pointer en Koffietijd. Ze werd overspoeld door reacties. Begin 2022 richtte zij de stichting Voices for Women op, met als doel de gezondheidszorg voor vrouwen te verbeteren. Op 12 september 2022 overhandigde zij een petitie - meer dan 40.000 handtekeningen - aan minister Ernst Kuipers. Ook zong zij voor hem het zelfgeschreven lied Erkenning en presenteerde ze een plan voor betere gezondheidszorg voor vrouwen.

Mirjam Kaijer kan een lezing verzorgen over:

  • Genderspecifieke zorg: man-vrouw verschillen in de gezondheidszorg, waarin zij over haar journalistieke onderzoek vertelt en haar eigen ervaringen beschrijft.
  • Hoe de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren (tbv hulpverleners).
  • Tips: Hoe hou je je staande als vrouw met onverklaarde gezondheidsklachten.
  • Ze vertelt over haar tien jaar durende zoektocht en aandoening: primaire hyperparathyreoidie: goedaardige bijschildkliertumor die onderbelicht is in Nederland.
  • Belang van communicatie in de zorg, de mens achter de patiënt.
  • Stichting Voices for Women. Welke verhalen krijgen zij binnen op het meldpunt.
  • Petitie en haar bezoek aan minister Ernst Kuipers op 12 september 2022 voor wie Mirjam een lied zong.

In alle presentaties prikkelt Mirjam Kaijer met cartoons, zelf geschreven liedjes en muziek. Haar optredens zijn nooit saai.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Mirjam Kaijer boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN