• De lezing van Minka Nijhuis over Birma tijdens het 40-jarig huwelijksfeest van mijn ouders was super! Goede voorbereiding en een verhaallijn die klopte. Minka formuleert mooi én authentiek en bovenal: ze heeft met haar verhaal de genodigden een bijzondere inkijk kunnen geven in een bijzonder land, waar mijn ouders al twintig jaar hun hart aan hebben verpand.'
  V. v.d. Lande

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Verhalende journalistiek

Slow journalism in conflictgebieden

Minka Nijhuis is freelance journalist en auteur. Met 25 jaar ervaring heeft zij veel expertise opgebouwd in het vak van berichten over conflictgebieden.

Zij schrijft voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad, de Standaard en diverse andere tijdschriften. Ook levert zij regelmatig bijdragen voor radio en tv zoals het Radio 1 Journaal, VPRO Buitenland, Met het Oog op Morgen, en Nieuwsuur. In 2017 ontving zij voor haar gehele oeuvre en de aandacht voor mensenrechten in haar werk De Prijs van het Vrije Woord. Deze prijs wordt slechts eens per vijf jaar uitgereikt.

Ze werkt veel in Zuidoost-Azië (Birma) en in conflictgebieden, waaronder Syrië, Irak en Afghanistan. Ze is gespecialiseerd in slow journalism, verhalende journalistiek die laat zien wat er schuilgaat achter de nieuwsflitsen. Haar reportages uit Oost-Timor in 1999 kregen een tweede plaats in de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. In 2009 ontving zij voor haar journalistieke oeuvre de Vredesprijs.

Van haar hand verschenen zeven boeken:

 • Gekkenwerk, de zorgvuldig bewaarde geheimen van een oorlogsjournalist, roman (Nijgh & Van Ditmar 2020).
 • Een theehuis in de jungle (Contact 1995), over een verblijf bij Birmese verzetsgroepen in de jungle.
 • Smokkelwaar (Contact 1998), over reizen naar Centraal-Birma en ontmoetingen met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.
 • De erfenis van Matebian (Contact 2000), verslag van een jaar op Oost-Timor tijdens de turbulente periode rond het referendum van 1999. Het boek werd in 2002 bekroond met de Prix des Ambassadeurs.
 • Het huis van Khala, een familie in Bagdad (Contact 2004, Balans 2008). Een intiem portret van een Iraakse familie in een stad waar niets meer zeker is. Nijhuis volgde van dichtbij het wel en wee van de familie van 2003 tot 2008. Het boek werd vertaald in het Duits, Spaans, Turks en Italiaans. In Nederland werd Het huis van Khala genomineerd voor de M.J. Brusse prijs voor het beste non-fictie boek.
 • Birma, land van geheimen (Balans 2009). Over haar reizen door de ongewisse weBoekomslag weblog Afghanistan Minka Nijhuisreld van Birmese dissidenten. Het boek kreeg in 2010 de Bob den Uyl prijs voor het beste reisboek.
 • Weblog Afghanistan (Balans oktober 2011), een bundeling blogs over het dagelijks leven in Afghanistan.

Minka Nijhuis heeft een ervaren en onafhankelijke, eigenzinnige kijk op ingewikkelde conflicten en het vermogen verre oorden en verre levens dichterbij te brengen. Ze biedt stof tot nadenken over stereotypen, vooroordelen en vijanddenken. Ze heeft een scala aan verhalen over fascinerende en avontuurlijke reizen, waaruit blijkt dat er altijd meer mogelijk is dan het op afstand lijkt. Door haar 25-jarige werkervaring kan zij overtuigend vertellen en brengt ze een ander verhaal dan de cowboy smokejump oorlogsjournalistiek die vaak voor een deel over de journalist als held gaat.

Minka komt ook met unieke verhalen die beklijven over hoe het is om te berichten vanuit oorlogsgebieden. Ze geeft een opmerkelijk kijkje in de keuken van de oorlogsverslaggeving, die niet zozeer gaat over de oorlog zelf, maar meer over de mensen in die oorlog.

Minka Nijhuis is winnares van de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2017: “Een prachtige meeslepende pen, een scherp observatievermogen en een grote gedrevenheid. Minka Nijhuis is een moedige vakvrouw", aldus de jury.

Tijdens de Vredesweek 2020 werd de PAX Duif uitgereikt aan Minka voor inzet voor burgers in conflictgebieden. 

Minka Nijhuis kan een lezing verzorgen over: 

 • Verhalende journalistiek
 • Werken als (vrouwelijk) journalist in conflictgebieden als Irak, Syrie en Afghanistan
 • Internationale vredes- en (weder)opbouwmissies
 • De kunst van het overleven, letterlijk en figuurlijk
 • Propaganda, framing en de rol van media in conflicten

Bekijk ook een stukje Nachtzoen met Minka Nijhuis, lees pleidooi in de VN voor een betere journalistiek en haar verhaal InBeeld bij ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Minka Nijhuis boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN