• Wij zijn dik tevreden over de moderatie van ons webinar over de EU voor de leden van de Provinciale Staten van de vier Randstad provincies door Mendeltje van Keulen. Ze wist de bijeenkomst levendig en interactief te maken ondanks de beperkingen van de digitale omgeving. Ze zorgde voor prikkelende vragen, vatte goed de lezingen van de sprekers samen en zorgde zo voor een mooi geheel van het webinar. Ook haar suggestie om een presentatie te vervangen door een interview was een goede zet.
    Catharina Lavrijssen - coördinator EU-samenwerking team Randstad in Brussel

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Europa

Grip op Brussel

Europa loopt als een rode draad door de loopbaan van Mendeltje van Keulen. Zij schrijft en spreekt vanuit haar brede kennis en ervaring met het ‘retourtje Brussel-Den Haag’. In workshops, debatten en trainingen deelt ze insiders-tips over het organiseren van grip op Brussel.

Mendeltje heeft na haar studies in Twente en Brugge in Brussel gewerkt voor het Europees Parlement. Ze was senior fellow bij het Instituut Clingendael en bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Ze schreef een boek over de Nederlandse lobby in Brussel en schreef mee aan verschillende handleidingen Europees beleid. In de Tweede Kamer leidde zij een verandertraject gericht op meer kennis en inbedding van Europese Zaken bij het parlement.
Tegenwoordig is ze lector (praktijkprofessor) Changing role of Europe bij de Haagse Hogeschool. Haar wetenschappelijke kennis over Europa vertaalt ze met gemak en op speelse wijze in praktische tips voor professionals.

Ze is gedreven en verbindend en beschikt over een grote inhoudelijke deskundigheid en kennis van actuele zaken in de Europese politiek (Brexit, verkiezingen, Europa in de wereld). Bovenal is zij een inspirerende podium-persoonlijkheid, die haar publiek met kennis en enthousiasme aanzet tot nadenken en actie.

Begin 2019 is haar boek Verkeer(d) verbonden- Nederlands Europabeleid in de praktijk uitgekomen. In dit boek spreekt ze over de invloed van de Europese Unie en de Europese beinvloeding. Bedrijven en overheden werken dagelijks aan betere Europese regels en toezicht, subsidies of samenwerkingsverbanden. In die wisselwerking tussen het lokale, nationale en internationale niveau wordt er soms verkeerd verbonden. Dit boek is voor iedereen die meer wilt weten over hoe de Europese Unie in de praktijk werkt.
In aanloop naar de Europese verkiezingen verscheen in april 2019 Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs (Boom Bestuurskunde). Ze schreef het samen met journalist Chris Aalberts. In dit boek komen Nederlandse Europarlementariërs aan het woord over hun activiteiten en de resultaten waar ze trots op zijn.
In 2022 kwam haar derde boek uit Retourtje Brussel-Hoe Nederlanders werken aan de Europese Unie: acht interviews met Nederlanders die werken voor de Europese Unie.

Een interview bij NOS Met het oog op morgen trok veel interesse doordat ze de brede anonimiteit over ervaringen met de kamervoorzitter doorbrak. 

 Mendeltje kan een lezing verzorgen over o.a. deze onderwerpen:

  • Hoe lopen de hazen in Brussel
  • Wat betekent Europa voor mijn organisatie?
  • De toekomst van Europa
  • De Europese verkiezingen in mei 2019
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Mendeltje van Keulen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN