« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Klimaat

Hoe snel smelt het ijs op Groenland? Welke bomen groeien er over 100 jaar goed in Nederland? Hoeveel regen en zeespiegelstijging kunnen we verwachten in de komende jaren?

Een greep uit de vragen waar Mei Nelissen zich dagelijks mee bezig houdt.  Om die vragen te beantwoorden, kijkt ze terug in het paleo-archief van de aarde. De aarde en het leven op aarde hebben in de geschiedenis namelijk al een hoop periodes met extreme omstandigheden meegemaakt. Die periodes lijken in sommige gevallen op hoe onze aarde er als gevolg van klimaatverandering uit komt te zien.
Mei onderzoekt de fossiele resten die het leven op aarde heeft achtergelaten in de afgelopen miljoenen jaren om zo meer te leren over de complexe interactie tussen het land, de zee en de lucht en alles wat er op leeft. En dat werk brengt haar op buitenaardse plekken! Zo zat ze eind 2023, 9 weken lang op een boorschip bij de Noordpool om op 2km water diepte boringen te doen de zeebodem in, waarmee ze tientallen miljoenen jaren terug kan kijken in de tijd.

Informatie over haar ervaringen en werk deelt ze graag met een groot publiek. Iedereen kent immers wel de voorspellingen op het nieuws over klimaatverandering in de toekomst, maar een stuk minder mensen weten hoe deze precies tot stand komen.

Haar enthousiasme en liefde voor de wetenschap gaan inmiddels al zo’n 10 jaar terug. Op 18 jarige leeftijd gaf ze een presentatie bij TEDx Utrecht over de ‘Blue Battery’, een duurzame batterij die ze ontwikkelde met 2 medestudenten als onderdeel van het afronden van het Technasium. Tijdens haar bachelor Biologie aan de Universiteit Utrecht ontdekte ze een (zeer waarschijnlijk) nieuwe diersoort die opnieuw de landelijke media haalde. En ook nu, tijdens haar promotie onderzoek aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is ze te horen in de media om mensen te enthousiasmeren en informeren over wetenschappelijk onderzoek en vooral de wereld om hen heen.
Ze is er van overtuigd dat ieder mens, jong en oud, van nature nieuwsgierig en leergierig is, maar dat de wetenschap ook vaak ontoegankelijk kan zijn voor het grote publiek. Daar brengt ze met haar eindeloze enthousiasme, heldere uitleg en toegankelijke benadering graag verandering in!

Mei kan een lezing verzorgen over deze onderwerpen:

  • Wat we van het verleden kunnen leren over klimaatverandering in de toekomst
  • De legacy van 60 jaar oceaanboringen van het International Ocean Discovery Program
  • Wat een maandenlange expeditie op zee ons leert over hoe groen het Groenland van de toekomst is
  • Hoe ze als jonge enthousiaste wetenschapper streeft naar meer toegankelijke wetenschapscommunicatie

Profielfoto: NIOZ Zeeonderzoek

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Mei Nelissen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN