« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Leren van wilde dieren

Leven in de wildernis

Met veel enthousiasme en bevlogenheid vertelt Martine van Zijll Langhout over haar passie en grootste inspiratiebron: wilde dieren. We kunnen veel leren van wilde dieren, van spin tot olifant.

Als gespecialiseerd wildlife dierenarts werkte Martine wereldwijd met vele wilde diersoorten (o.a. gorilla’s, neushoorns, leeuwen, olifanten en giraffen). Ze woonde niet alleen in een tent in uitgestrekt regenwoud in Gabon, omringd met slangen en olifanten, maar rende ook regelmatig voor haar leven. In Zuid-Afrika runde ze vijf jaar een dierenartsenpraktijk voor wilde dieren, waar ze dagelijks tientallen wilde dieren verdoofde en behandelde. Ze stapte geregeld in helikopters en was actief tegen de neushoornstroperij. Het leven in een groot ecosysteem in verbinding met andere levende wezens en gevaar leerde haar veel, onder andere over onze oorsprong, ons mens-zijn en onze sterfelijkheid.

De vele levenslessen van wilde dieren zijn ook toepasbaar in ons Nederlandse leven. Wilde dieren leven al miljoenen jaren op aarde en wij mensen ‘slechts’ 300.000 jaar, waarvan het overgrote deel als jagers- en verzamelaars. We zijn meer met wilde dieren verbonden dan we denken en zij zijn daarom een grote inspiratiebron. Over haar ervaringen en wat het leven in de wildernis haar leerde schreef Martine het boek Over leven in het wild. Als dierenarts van ARTIS en Stichting AAP geniet ze nog steeds elke dag van haar werk met wilde dieren.             

Lees het interview in het Parool over Martine’s loopbaan en de uitgave van  haar boek. 

Martine maakt elk onderwerp op het gebied van haar werk met wilde dieren (o.a. haar dagelijkse leven tussen de wilde dieren, One Health, zoönosen, natuurbehoud, persoonlijke ontwikkeling en levenslessen uit de wildernis) op enthousiaste en optimistische wijze aantrekkelijk voor een breed publiek. Haar verhalen en avonturen met wilde dieren inspireren mensen om hun hart te volgen en dingen te doen die spannend zijn. De levenslessen uit de wildernis zijn voor veel mensen een eyeopener, leerzaam en direct toepasbaar in het dagelijkse leven.

Martine kan een lezing geven over:

  • Het vak dierenarts voor wilde dieren
  • Wilde dieren en het leven in de wildernis
  • Wat we kunnen leren van wilde dieren over onszelf
  • Natuurbehoud en biodiversiteit
  • Diergeneeskunde
  • Persoonlijke ontwikkeling en het belang van uitdagingen
  • Eenzaamheid en langdurig alleen in een andere cultuur werken
  • Omgaan met (faal)angst, hoge druk en lastige omstandigheden
  • Inspiratie over je hart volgen, keuzes maken en hoe dromen uit kunnen komen

Bekijk hieronder de twee videoboodschappen van Prinses Irene en Prof dr. Frans de Waal over Martine’s boek Over leven in het wild.

          

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Martine van Zijll Langhout boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN