« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Democratische kwaliteit

De beleidsbubbel en hoe we die laten leeglopen

Marije van den Berg is stopstrateeg en onderzoeker en adviseur democratische kwaliteit. Ze werkt in de publieke sector, met af en toe een uitstapje naar profit, waar ze zich ook prima op haar gemak voelt. Ze was gemeenteraadslid, vakbladjournalist en voorzitter van een groot netwerk van burgerinitiatieven. Huidige nevenfuncties: vice-voorzitter van een lokale rekenkamer en voorzitter van een lokaal vermogensfonds. Haar nieuwe boek De beleidsbubbel verschijnt op 25 mei 2023. Een boek bestemd, aldus Van den Berg, voor de bierkaaivechters. De dijkversterkers. De opbouwwerkers. Van ambtenaar tot volksvertegenwoordiger, van journalist tot bestuurder, van adviseur tot loslopende burger. Voor iedereen die het niet wil opgeven met de overheid. Een boek als medicijn tegen cynisme. Lees het interview op managementboek.

Ze heeft een track record in het lokaal bestuur als expert op het gebied van democratische kwaliteit en politiek. Als onderzoeker en adviseur liep ze in talloze organisaties rond. Daar zag ze veel ellende. Overbodige overlegspaghetti. Bureaucratische gedrochten. Vergaderingen die alleen maar gehouden worden omdat ze nu eenmaal gehouden worden. Eindeloos door-emmerende projecten waar niemand meer in gelooft en bakken met geld kosten. Toch gaat iedereen er maar mee door. En het wordt alleen maar meer, zo lijkt het. Het werkt niet goed, het put ons uit en we worden er zelfs cynisch van. Waarom stoppen we niet gewoon met iets wat niet werkt? Maar zo gewoon is dat niet. We werken blijkbaar liever aan iets nieuws, anders of beters. Ondertussen blijven we sleuren aan het dode paard.  

Marije van den Berg noemt zichzelf ‘stopstrateeg’. ‘Stoppen’ is in onze organisaties bijzaak, verwaarloosd of zelfs een taboe. Hoe heerlijk zou het zijn als het in onze organisaties ook eens minder wordt, en niet al maar meer. En dat kan, maar… Goed stoppen is moeilijk. Ze leidt je in in het ambacht van stoppen in organisaties. Ze is een kampioen in het leuk, eenvoudig, aantrekkelijk en sexy maken van stoppen. Ze schudt hard aan je overtuiging dat stoppen per definitie verliezen is. Haar motto: dode paarden moet je feestelijk begraven. 

Daarom schreef ze Stop. Stopstrategie voor organisaties. Een instant bestseller en beland op de shortlist van Managementboek van het Jaar 2021. En met het toeslagenschandaal vers in het geheugen is haar boek relevanter dan ooit.

Voor BNR Nieuwsradio maakte ze samen met presentator Meindert Schut ’Stop! de Podcast’, een podcastserie over stoppen

In haar podcast ’Democratie in uitvoering’ over de kwaliteit van onze democratie krijg je een indruk van haar expertise over democratie en participatie.

Marije van den Berg kan een lezing verzorgen over de volgende onderwerpen:

  • Stopstrategie
  • Democratische kwaliteit
  • Politiek en bewonersparticipatie

Bekijk onderstaande video van Marije als dagvoorzitter/debatleider bij een recent debat met kandidaat-kamerleden voor het Landelijk Samenwerkingsverband van Actieve Bewoners.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Marije van den Berg boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN