« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Leiderschap mbv zoogdierenbrein

Marieke van Ginkel is opgeleid als sociaal econoom en als leiderschapstrainer gespecialiseerd in informeel leiderschap. Dit specialisme is in haar eigen werkpraktijk als informele leider ontstaan. Tien jaar geleden kreeg zij als projectleider de opdracht 25 brandweercommandanten te leiden en stuitte daarbij op een muur van weerstand. Ze worstelde met de vraag: hoe krijg je mensen mee als je geen strepen hebt om op te staan en als overtuigen op inhoud niet werkt?

Onverwachts vond ze de oplossing voor dit leiderschapsprobleem in de dynamiek van een kudde paarden. Zo ontdekte ze de vijf basisnormen van leiderschap, waarmee je leiding geeft op het niveau van het zoogdierenbrein. Marieke ontwikkelde op basis van deze kennis een methode waarmee je ook zonder formele macht een groep mensen mee krijgt. Niet door op inhoud te sturen, maar op het groepsproces. Op het niveau van het zoogdierenbrein, waarmee je informeel leiderschap wordt vergroot.

Door deze methode te delen met collega’s ontstond haar bedrijf. Inmiddels heeft Marieke al honderden informele en formele leiders getraind en was ze jarenlang docent leiderschap voor Noorderlink (een samenwerkingsverband van veel grote bedrijven en organisaties in Noord-Nederland). Tijdens haar trainingen confronteert Marieke leiders met de werkelijke effecten van hun leiderschap door hen leiding te laten geven aan paarden (paardencoaching). Dit is de meest concrete en effectieve manier om leiderschap te ontwikkelen.

Marieke deelt graag haar kennis op het gebied van informeel leiderschap met professionals, die leiding willen geven zonder de baas te zijn.

Marieke kan een lezing verzorgen over de volgende onderwerpen:

  • Informeel Leiderschap (door te sturen op kuddegedrag bij mensen)
  • Zelfsturende teams
  • De lessen uit 10 jaar leiderschapstraining met behulp van paarden
  • Leidinggeven zonder de baas te zijn
  • Hoe bouw je vanuit een persoonlijke crisis een goed lopend ‘hart&ziel bedrijf’

De opname van de volledige presentatie op Universiteit Nyenrode kunt u aanvragen op deze pagina. Bekijk hieronder Marieke’s inleiding op haar presentatie:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Marieke van Ginkel boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN