« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Eenzaamheid

En een een oplossingsgerichte aanpak

Marie-Jeanne van der Ploeg is gespecialiseerd in de aanpak van eenzaamheid. Ze zet haar kennis en ervaring hierbij graag op maat in. Door haar verhaal, gecombineerd met haar kennis en ervaring, te verbinden aan de vraag vanuit de organisatie, slaat zij de ultieme brug tussen theorie en praktijk.

Marie-Jeanne weet als geen ander, dat langdurige (oftewel chronische) eenzaamheid zorgt voor aantoonbare veranderingen in de hersenen. En dat die veranderingen niet alleen van invloed zijn op iemands geestelijke gesteldheid, maar ook op andere levensgebieden. Daardoor is de impact die het gevoel van eenzaamheid heeft op iemands leven vaak erg groot. Als die eenzaamheid vervolgens langer dan een jaar blijft bestaan, is er sprake van een “eenzaam brein”. Een weg terug is daardoor dan geen vanzelfsprekendheid meer en blijkt in de praktijk helaas ook niet meer voor iedereen weggelegd. Alleen al om die reden is deskundige begeleiding bij langdurige eenzaamheid van essentieel belang, om iemand zo de kans te bieden tóch tot een zo goed mogelijk, maar vooral blijvend resultaat te komen. 

In 2013 veranderde Marie-Jeanne’s leven drastisch. Na langdurige overbelasting op haar werk en een verkrachting in het buitenland viel zij uit met een burn-out en een zware depressie. Het chronische gevoel van eenzaamheid, dat zij al sinds haar vroege jeugd kende, kwam in alle hevigheid terug. Terugkijkend weet zij, dat deze periode van ontwrichting en herstel in haar geval een groot cadeau is geweest. Het bracht haar namelijk de ultieme mogelijkheid haar leven volledig om te gooien en haar missie te gaan leven. 

Tijdens de periode van haar herstel leerde Marie-Jeanne haar eigen ervaringen te accepteren en betekenis te geven. Door zich van daaruit verder te verdiepen in eigen en andermans ervaringen, en vervolgens anderen te gaan coachen op het gebied van herstel en empowerment, groeide zij uit tot een veelgevraagde ervaringsdeskundige. Tijdens haar werk kwam zij echter steeds weer uit bij het thema eenzaamheid en ontdekte zo, dat daar haar ware passie ligt. 

Om het begrip eenzaamheid, in al zijn facetten, zo goed mogelijk te leren doorgronden en er haar expertise van te maken, volgde zij de opleiding tot specialist in de aanpak van eenzaamheid. In deze opleiding wordt eenzaamheid niet alleen vanuit de menselijke-, maar ook vanuit de wetenschappelijke kant onderbouwd én gecombineerd met een oplossingsgerichte aanpak die, als iemand intrinsiek gemotiveerd is, ook bewezen werkt. 

Marie-Jeanne zet haar kennis en ervaring op maat in als adviseur en coach. Zij wordt, met name vanwege haar inspirerende en oplossingsgerichte manier van werken, regelmatig gevraagd te participeren bij het maken van beleid. Ze is betrokken bij meerdere projecten en initiatieven binnen het sociaal domein, de GGZ, onderwijs en overheid. 

Door haar verhaal, gecombineerd met haar kennis, te verbinden aan de vraag vanuit de organisatie, slaat zij de ultieme brug tussen theorie en praktijk. De impact op iemands leven, die met name langdurige eenzaamheid altijd heeft, wordt zo voor de organisatie waar zij mee werkt niet alleen inzichtelijk, maar ook herkenbaar en vooral invoelbaar. Dit blijkt zeer helpend bij het maken van beleid. 

Eenzaamheid is niet iets dat alleen ouderen overkomt, zoals zo vaak gedacht wordt. Er bestaan ook vele, tot nu toe onzichtbare vormen van eenzaamheid, in bijna alle andere leeftijdscategorieën en lagen van de bevolking. Eenzaamheid als kind ervaren; met een psychische kwetsbaarheid of lichamelijke beperking; tijdens de studie, als je net op jezelf bent gaan wonen; in een huwelijk of na een scheiding; het zijn slechts enkele voorbeelden. Reden te meer voor Marie-Jeanne om met hart en ziel met dit thema aan de slag te gaan. 

Het is dan ook haar missie om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen. Zij doet dit op haar eigen, open, authentieke en eerlijke manier; vermengd met, waar dat past, een vleugje humor. Als de situatie daar om vraagt, kan zij echter ook “liefdevol genadeloos” zijn (iets met “zachte heelmeesters”……) om het beste resultaat uit iemand te kunnen halen. 

Marie-Jeanne kan (momenteel ook online) een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Eenzaamheid
  • Van doorleven naar voorleven
  • Leven met een psychische kwetsbaarheid

Bekijk ook de reportage van Marie-Jeanne bij Mind:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Marie-Jeanne van der Ploeg boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN