« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Archeologie

De waarde van erfgoed voor de leefomgeving

Marie-France van Oorsouw maakte al jong kennis met archeologie. In activiteiten met gelijkgestemde jongeren uit het hele land ontwikkelde ze die belangstelling verder. 
Na haar studie in Leiden werkte ze als archeoloog voor verschillende overheden. Ze leerde de uitdagingen kennen die zich voordoen bij de inpassing van archeologie in ruimtelijke planprocessen en kreeg besef van de waarde die erfgoed heeft voor de leefomgeving.

Haar grootste motivatie ligt bij de overdracht naar het publiek. Na onder andere gewerkt te hebben als conservator Prehistorie van Nederland bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden richtte ze in 2008 haar eigen bureau in erfgoedcommunicatie op. Ze maakt o.a. tentoonstellingen, schrijft boeken en stelt educatieve pakketten samen.

Marie-France van Oorsouw is geïnteresseerd in mensen en hun drijfveren, kan goed luisteren en de essentie halen uit wat er gezegd wordt. Zo schreef ze het boek ‘Mensen maken geschiedenis’, waarin 22 betrokkenen bij lokale archeologie geportretteerd zijn op basis van interviews.

Ook heeft ze een passie voor poëzie, speciaal voor gedichten met archeologie als thema. Ze stelde de bloemlezing ‘Grondtonen’ samen. In 2021 was ze jurylid van de eerste Laaglandse archeologie-poëzieprijs.

Marie-France van Oorsouw kan een lezing verzorgen over:

  • Het werk van de archeoloog
  • Van opgraving tot museumvitrine
  • Archeologiebeleid in Nederland
  • Cultureel erfgoed, wat is dat?
  • Archeologie in de poëzie
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Marie-France van Oorsouw boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN