« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Weetnietkunde

’Opgewekt ongemakkelijk’ durven zijn

Marian Timmermans publiceerde het boek Weetnietkunde, Ontspannen omgaan met onzekerheid en ongemak, voor leiders en andere vakmensen. In het boek beschrijven Marian en mede-auteur Willem de Vos patronen waarmee mensen trachten het ongemak van het niet weten te bedwingen. Hoe doen individuen dat en hoe doen groepen dat? Maar vooral ook: welke andere manieren zijn er om om te gaan met het ongewisse. Overschreeuwen of wegduwen lost immers niets op. Vooral in onze tijd is het noodzakelijk bij het niet-weten te kunnen blijven. Er is zoveel kennis en er zijn zulke grote uitdagingen dat geen mens het allemaal kan overzien. Om verder te komen – als individu of als organisatie – is het een voorwaarde dat we om kunnen gaan met het niet-weten en ‘opgewekt ongemakkelijk’ durven zijn. Die ongemakkelijke plek is namelijk ook de liminal space waar werkelijke groei plaatsvindt.

Marian Timmermans is historica. In middeleeuwse heiligenlevens die ze bestudeerde viel het haar op dat de ‘feiten’ er niet zozeer toe doen. Veel meer gaat het om het begrijpen van het referentiekader waarin de wonderen van de heilige als ‘waar’ konden worden gezien. De vaardigheid tussen de regels door te lezen heeft zij toen ontwikkeld. Daarbij helpt het de vraag te stellen ‘wat wordt hier niet gezegd wat er wel toe doet’.

Na een loopbaan in onderwijs, gemeentelijke overheden en consultancy richtte ze in 2013 haar eigen praktijk op voor executive coaching en procesbegeleiding.

Marian is internationaal gecertificeerd Trainer en Supervisor in de Transactionele Analyse (TA). TA is een psychologisch model en een theorie over verandering en groei. Kenmerkend voor de TA is dat met eenvoudig klinkende en goed begrijpelijke concepten ingewikkelde (inter)menselijke processen begrijpelijk en veranderbaar worden gemaakt. Ze geeft les in Nederland en Engeland (waar ze hoofddocent is van het MSc programma Organisational Transactional Analysis, The Berne Institute/Middlesex University).

Kijk en luister naar Marian in een podcast over Transactionele Analyse voor de NOBCO (Nederlandse Organisatie van Beroepscoaches), vanaf 6:30 minuten.

Foto: Elloo Film & Fotografie

Marian Timmermans kan een lezing verzorgen over de volgende onderwerpen:

  • Weetnietkunde
  • Transactionele Analyse
  • Angst in organisaties / emoties in organisaties
  • Persoonlijke autonomie
  • Relationele coaching
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Marian Timmermans boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN