« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Afval / kunst

Kunst als missie

Maria Koijck is beeldend kunstenaar en sinds 2008 activist tegen zinloos plastic geweld. Aanleiding daarvoor was een bezoek aan Sierra Leone waar ze voor het eerst, het toen nog tamelijk onbekende mondiale probleem plastic soep ontdekte. Enorme hoeveelheden plastic afval vormde een laag van ruim een meter hoog die de stranden van Freetown bedekte. Vanaf dat moment besloot ze haar beelden aan dit onderwerp te wijden.

Haar eerste community-art project was ‘Petty de Zwaan’ in 2009. Samen met bewoners uit haar wijk verzamelde ze in twee maanden tijd 15.000 petflessen. De flessen zorgden voor vulling en drijfvermogen van een stalen frame in de vorm van een zwaan (5 x 3 m) die twee maanden op het Hoornsemeer in Groningen dreef en uiteindelijk onder luid protest van de bewoners naar de milieudienst werd gevaren voor recycling De geest was uit de fles en het begin van tientallen community-art projecten met afval in binnen- en buitenland.

Als wij zo doorgaan met het produceren van afval, zal moeder aarde uiteindelijk uit plastic bestaan in plaats van vruchtbare aarde.

In 2021 koos Maria voor een andere, meer inhoudelijke werkwijze. Ze kreeg in 2019 te horen dat ze borstkanker had en geopereerd moest worden. Ruim een jaar later onderging ze een borstreconstructie, een operatie die tien uur duurde omdat ze koos voor een borst zonder siliconen. Ze had de chirurg gevraagd of ze haar operatie-afval mocht hebben en maakte van de zes verzamelde reuze zakken samen met haar dochter de video: “Dit is het afval van één operatie, ……mijn operatie“. De video ging, tot in Iran en verder viral en deed veel stof opwaaien in de internationale gezondheidszorg. Bekijk hier haar video:

Maria Koijck studeerde aan Academie Minerva en volgde een loodgietersopleiding (GaWaLo) in Groningen. Vervolgens deed ze een Inservice-opleiding tot verpleegkundige in Delfzijl en werkte in het Martiniziekenhuis te Groningen. In 1997 start ze met haar bedrijf voor ontwerp & productie van evenementen en beeldende kunst.

Maria vertelt graag over hoe je zelf verandering kan brengen in afval en hoe zij dat door middel van kunst en community art realiseert. Ook wil ze graag mensen motiveren om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar dat jij zelf wel degelijk een verschil kunt maken!

Ze kan een lezing verzorgen over deze onderwerpen:

  • Afval en kunst
  • Duurzaamheid in de zorg
  • Verandermanagement
  • Community art, kunst als missie

Profielfoto: Hester Doove

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Maria Koijck boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN