• ‘We kijken terug op een hele fijne samenwerking met Margje van Weerden, die de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2022 presenteerde. Deskundig, vol humor en flexibel in opstelling. Heel fijn en voor herhaling vatbaar!’
    drs. Lidwien Poorthuis - Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Recht en feminisme

Margje van Weerden is een gedreven jurist, een uitgesproken feministe en heeft een brede interesse in politiek, kunst en persoonlijke ontwikkeling. Door haar ervaring als strafrechtadvocaat en docent/onderzoeker heeft zij uitgebreide kennis en ervaring in het strafrecht. Ook heeft ze belangstelling voor onderwerpen die mensenrechten en de rechtsstaat betreffen. Tijdens haar werk werd ze zich bewust van sociale systemen van insluiting en uitsluiting. Daar is haar interesse voor en betrokkenheid bij het feminisme ontstaan.

Na haar studie in Nederland en New York (NYU Law School) werkte Margje enkele jaren als strafrechtadvocaat. Ze verdedigde cliënten in allerhande zaken (moord, drugs, fraude, zedenzaken etc). Uit behoefte aan verdieping stapte ze over naar de Universiteit van Amsterdam, waar ze werkzaam was als docent en onderzoeker. Momenteel werkt ze als freelancer op het gebied van recht, coaching en cultuur.  

Margje is tevens werkzaam als wetgevingsadviseur strafrecht bij de Raad voor de Rechtspraak. In de podcast De Staat van het Strafrecht bespreekt ze samen met rechter Jacco Janssen maandelijks de actuele ontwikkelingen in strafrecht. 

Als feministe was Margje actief bij Women’s March en organiseerde ze bij TenClub een serie avonden over ‘vrouw-zijn in de 21e eeuw’, waarbij ze zelf ook als spreker optrad. Ook wordt ze met regelmaat gevraagd door o.a. Movies that Matter om op te treden als moderator of spreker.

Haar ervaring in rechtszalen, klaslokalen en op podia maken dat ze het publiek kan aanvoelen, de rode draad kan vasthouden in een debat en met de vereiste humor of ernst een onderwerp kan behandelen. 

Margje kan geboekt worden als dagvoorzitter en debatleider en ze kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • De staat van de rechtsstaat 
  • Een strafrechtelijk onderwerp naar keuze 
  • Feminisme; waar moet de nieuwste golf over gaan? 
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Margje van Weerden boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN