« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

De waarde van klachten

Zelf tegengeluiden opsporen en onderzoeken

Dr. Manja Bomhoff is beleidsantropoloog. Ze helpt publieke organisaties om zelf tegengeluiden op te sporen en te onderzoeken. Ze onderstreept het nut van tegenmacht en laat zien hoe dat er in de praktijk uit kan zien. Het vergt vaardigheden als: onderzoekend in gesprek gaan, reflecteren op impact en luisteren naar wat er leeft buiten de eigen organisatie.

Vanuit het Inzichtenlab doet Manja Bomhoff onderzoek naar klachten en andere vormen van feedback in de rechtspraak, in de gezondheidszorg, bij defensie en bij verschillende rijksinspecties. Ze was als onderzoeker en als commissielid betrokken bij wets- en beleidsevaluaties over het toezicht en over klachten.

Manja schreef het boek ‘Volgende keer beter! Leren van klachten over je organisatie’ (uitgeverij THEMA).

Iedereen heeft het over ‘tegenmacht’, maar wat is dat eigenlijk en hoe zoek je dat op? Als beleidsantropoloog is ze getraind in het onderzoeken van verschillende perspectieven op beleid. Ze laat zien hoe macht in de praktijk uitwerkt en hoe subtiel uitsluitingsprocessen kunnen werken. Als je ziet hoe je als organisatie beter kunnen luisteren en leren worden klachten interessant en geven participatietrajecten energie. Lees ook interview in Toezine en Wat HR van klachten kan leren op XpertHR.

Zijn onderwerpen als kwaliteit, risico’s, klachten of effecten professioneel helemaal uitgekauwd? Manja laat het publiek op een frisse manier naar deze concepten kijken door te leren van ervaringskennis en te focussen op hoe je ze lerend kunt onderzoeken.

Manja Bomhoff kan een lezing verzorgen over:

  • Leren van klachten in de publieke sector
  • Verschillende onderzoekende blikken
  • De waarde van feedback of andere signalen
  • Hoe je vanuit een machtspositie kunt leren van je doelgroep
  • Stimulerend rapporteren
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Manja Bomhoff boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN