« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Diergedragsdeskundige

Paarden zijn sociale, leergierige dieren, die vaak niet begrepen worden door hun eigenaren

Machteld van Dierendonck is een gedreven wetenschapper met een zeer pragmatische inslag. Zij is opgeleid als diergedrag- en dierwelzijnsspecialist, maar heeft zich vooral ontwikkeld als pionier in een vrij nieuwe discipline: gedragspecialist paard. Ze doet onderzoek, geeft onderwijs en behandeld patiënten in haar eigen praktijk: Equus Research en als gastmedewerker bij diergeneeskunde in Utrecht.

Machteld heeft internationale erkenning doordat ze dubbel associate is (voor veterinary behaviorual medicine en Animal Welfare) bij organisatie van de Europese Veterinair Specialisten ECAWBM. Ze heeft mede aan de wieg gestaan van de Gedragskliniek voor gezelschapsdieren en runt sinds 2016 de gedragspoli paard van de Faculteit Diergeneeskunde. Belangrijke onderzoekslijnen zijn op gebied van pijn assessments o.a. door Facial Expression te gebruiken; ontwikkelen van pragmatische maar valide betrouwbare dierwelzijnskeurmerken.

Ze is de belangrijkste verantwoordelijke voor de introductie van een welzijnskeurmerk voor maneges en pensionstallen na heftige tegenstand. Ze is actief met bv Human Behaviour Change technieken in de praktijk. Waar in plaats van “spray and pray” ten behoeve van een gewenste verandering, gebruik wordt gemaakt van technieken om degene die zouden moeten veranderen eigenaar te laten worden van hun eigen probleem (wat ze vaak niet zien). Ze heeft ook haar voeten stevig op de grond en kan putten uit veel praktische ervaring, met 5 paarden, 15 schapen honden en katten bij huis.

Paarden zijn sociale, leergierige dieren, die vaak niet begrepen worden door hun eigenaren. Velen weten niet dat de paarden die we op maneges en sportstallen zien, een complexe sociale structuur hebben: met leiders en volgers; vriendschappen en dieren die elkaar niet mogen. Net als bij Chimpansees zien we ook bij paarden soms processen die we humaan associëren met politiek, functioneren van organisaties en/of families. Wetenschappers vinden steeds weer parallellen tussen de dierenwereld en de humane wereld / politiek. Maar ook de onderzoek naar de neurobiologische verklaringen van bv sociaal gedrag bij verschillende diersoorten is ‘hot’, ook bij paarden.

Machteld heeft veel buitenland ervaring in verschillende, niet alledaagse, landen waar uitspringen haar lange onderzoeksperioden in (buiten) Mongolië ivm de reïntroductie van het Przewalski paard en lange onderzoeksprojecten in IJsland. En haar banen in België. Machteld kan aanstekelijk vertellen over haar ervaringen en onbedoelde miscommunicaties in soms barre omstandigheden, vaak als vrouw in een mannenwereld.

Onderwerpen van haar lezingen:

  • Diergedrag
  • Dierenwelzijn (algemeen; paarden; landbouwhuisdieren; huisdieren; verwilderde dieren; circusdieren)
  • Paardengedrag en welzijn
  • Pijnassessments bij dieren (paarden en ezels)
  • Leiderschap bij dieren (paarden, primaten)
  • Neurobiologie van (sociaal) gedrag / biologische achtergronden en sturings mechanismen van gedrag
  • Veld onderzoek in extreme omstandigheden (op de steppen van buiten Mongolië; IJsland, Italië etc.)
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Machteld van Dierendonck boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN