« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Feminisme, gender, seksualiteit

Voorliefde voor bredere maatschappelijke onderwerpen

Maartje Laterveer werkt al bijna twintig jaar in de tijdschriftenwereld. Ze schrijft onder andere voor de Volkskrant, NRC, FD Persoonlijk, Vrij Nederland, Vogue en Opzij. Haar expertise ligt in feministische en aanverwante onderwerpen, maar ze heeft ook een voorliefde voor bredere maatschappelijke onderwerpen, zoals de invloed van mode op het schoonheidsideaal, de maatschappelijke duiding van modetrends, of de invloed van het kapitalisme op ons vrijheidsgevoel. (foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen)

Voor het Financieel Dagblad schreef ze over man/vrouw-verhoudingen in politiek en bedrijfsleven.

Laterveer is een bedreven essayist, maar heeft ook veel ervaring in het afnemen van interviews. Ze interviewde onder anderen Carice van Houten en Sigrid Kaag, maar ook Hollywood-actrices als Angelina Jolie en Charlize Theron, Franse actrices als Marion Cotillard en Juliette Binoche (in het Frans), klimaatactivist Naomi Klein en seks- en relatietherapeut Esther Perel.

Zelf schreef ze een debuutroman, De mooiste kleur die niet bestaat, over de val van de Berlijnse muur. Deze roman verscheen in 2012 en werd genomineerd voor de Bronzen Uil. Daarna is Laterveer zich gaan toeleggen op non-fictie: ze schreef het boek Vrouwen en seks, over vrouwelijke seksualiteit en de vraag hoe autonoom vrouwen zijn in hun seksuele ontwikkeling. Dit boek verscheen in september 2017 en gaf aanleiding tot diverse (televisie-)optredens rondom seks en #metoo. Op dit moment schrijft Laterveer aan een biografie van Brigitte Bardot en stelt ze een essaybundel rondom #metoo samen.

In maart 2019 kwam haar boek Wolf uit. Wát maakt de vrouw? Die vraag is nog altijd actueel. Maartje presenteert dertien persoonlijke en analytische essays van vrouwen die een zoektocht ondernemen naar het antwoord. Allen leveren een prikkelende bijdrage aan het feministische debat.

Maartje Laterveer studeerde Franse taal en literatuur aan de Sorbonne en verblijft nog regelmatig in Parijs. Ze is inspirerend en krachtig, een overtuigend en enthousiast spreker. Ze is betrokken en geëngageerd bij de vrouwenzaak zonder evenwel mannen uit het oog te verliezen. Ze heeft compassie en een goed gevoel voor nuance. Ze is intelligent, scherp, maar nooit uit op polarisatie, eerder op het bereiken van inzichten die het debat naar een hoger niveau tillen. Maartje Laterveer kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Seksualiteit: waarom de seksuele bevrijding (pas) nu plaatsvindt. Of: Vrouwen komen van mars en mannen van venus - hoezeer de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen groter zijn dan de verschillen.
  • Feminisme: wat is er nog nodig, en wat moeten we daarvoor doen?
  • #Metoo: voorbij de hype (zitten de dieperliggende drijfveren, oorzaken, patronen en angsten)
  • Gender: over de dieperliggende patronen en conditionering die maken dat we allemaal (m/v) seksistisch zijn.
  • Misogynie: waarom deze groter is dan ooit, en hoe we ons ertegen kunnen wapenen.
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Maartje Laterveer boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN