• 'Er valt nu een kwartje bij mij…' of 'De schellen vallen mij van de ogen…'. Het zijn zinnen die vaak worden uitgesproken als je Joan Nunnely, Maartje Duin en Peggy Bouva uitnodigt. Met drie vrouw sterk nemen zij het publiek mee op een reis die onvermijdelijk leidt tot introspectie. Eerst wordt er een solide basis gelegd waarin Joan Nunnely (die veel in het hoger onderwijs heeft gewerkt) uitlegt wat er nodig is voor inclusief samenleven. Met haar kennis van het bedrijfsleven vertaalt zij dit moeiteloos door naar HRM- en leiderschapsvraagstukken. Eén en ander wordt gelardeerd met anekdotisch materiaal waarbij de connectie met Peggy Bouva en Maartje Duin op natuurlijke wijze wordt gelegd. Gasten die de door hun gemaakte podcast ‘De plantage van onze voorouders’ hebben geluisterd zijn op voorsprong maar wie de podcast nog niet kent wordt aan de hand meegenomen door middel van beeld- en geluidsfragmenten. De kwetsbaarheid waarmee de sprekers contact maken met elkaar en het publiek nodigt uit tot interactie en zelfreflectie. Op weg naar een inclusieve samenleving kun je maar beter je ogen open hebben…
    Iris van der Weiden Msc MA - Aanjager/adviseur Diversiteit & Inclusie Politie Eenheid Noord-Nederland
  • Maartje en Peggy hebben een manier gevonden om het gesprek over een moeilijk en pijnlijk onderwerp echt verder te brengen. Ik vroeg me af hoe ze dat voor elkaar hadden gekregen en dat was precies de insteek van de workshop: hoe kunnen wij als organisatie leren van hun proces? Een bijzondere workshop met veel aha momenten, eye openers, goede gesprekken, inspiratie en veel super praktische tips.
    Tina Farifteh - We Are Public

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Gelijkwaardig samenwerken

Een open gesprek over het koloniaal verleden

In de podcast De plantage van onze voorouders gaat Maartje Duin op zoek naar sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Zij ontdekt dat haar voorouders bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Maartje zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

De podcast kwam uit in de maand dat Nederland stilstond bij de moord op George Floyd en Black Lives Matter. Bijna een miljoen luisteraars verdiepten zich via het persoonlijke, verbindende verhaal van Peggy en Maartje in het Nederlands slavernijverleden en de historische wortels van racisme.

*Winnaar journalistieke prijs De Tegel, categorie Audio/Podcast - mei 2021

*Winnaar Beste Nederlandse Podcast 2020 (BNR Dutch Podcast Awards)*

*Meestervertellers 2020*

’Revolutionair. De plantage speelt iets klaar waar geen talkshow, krantenartikel of debatpanel in slaagt: het ongemakkelijke gesprek over het koloniale verleden en racisme voeren.’ (De Groene)

‘Eerlijk, intrigerend en open. Een grote skepticus gaat zo nog overstag.’ (Afro Magazine)

‘Ontroert, schuurt en is zelfs geestig.’ (Trouw)

Maartje Duin is een bevlogen, originele en diepgravende radio-/podcastmaker. Haar programma’s worden veelal uitgezonden door de VPRO en werden bekroond met prijzen en nominaties in binnen- en buitenland. Maartje behandelt relevante maatschappelijke thema’s als dementie (Mijn vader de sterrenkijker), arbeidsmigratie (Pawel, de Poolse plukker) en het koloniaal verleden (De plantage van onze voorouders / Gliphoeve, een vergeten strijd). Ze weet met haar projecten een breed publiek te trekken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Peggy Bouva werkt als kwaliteitsmedewerker voor het sociaal domein bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in De plantage van onze voorouders ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.

Maartje en Peggy geven workshops, presentaties en interactieve gastlessen. Met enthousiasme en humor vertellen zij over de zoektocht naar hun familiegeschiedenis. Ze gebruiken podcastfragmenten, bloopers en deleted scenes en maken op laagdrempelige wijze thema’s als vooroordelen, diversiteit en inclusie bespreekbaar. Wat kan de organisatie leren van de werkwijze van Peggy en Maartje?

Maartje en Peggy kunnen een lezing verzorgen over de volgende onderwerpen:

  • Gelijkwaardig samenwerken
  • Koloniaal en slavernijverleden
  • Podcast en storytelling
  • Diversiteit en inclusie (evt. in samenwerking met Joan Nunnely)
  • Racisme / Black Lives Matter

Profielfoto: Frank Ruiter

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Maartje Duin en Peggy Bouva boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN