« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Verenigd Koninkrijk

De Britse levenswijze, gebruiken en gewoontes

Journalistiek is wat ze doet. Het is haar vak sinds ze in 1975 afstudeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Eind jaren zeventig vestigde ze zich in Londen, de liefde achterna. Anglofiel is ze nooit geworden, wel een Nederlandse Londense.

Haar eerste opdrachtgevers waren de Ikon en Vrij Nederland. Hoewel het hoofdbestanddeel van haar werk voor de reguliere Nederlandse en Vlaamse media is, heeft ze door de jaren heen zijstraten ingeslagen die even divers zijn als de onderwerpen die ze verslaat. Zo verleende ze bijdragen aan het weekblad Libelle en aan de Arabsiche nieuwszender Al Jazeera.

Als correspondent in Londen heeft Lia van Bekhoven duizenden radiobijdragen, geschreven verhalen en t.v. onderwerpen gemaakt over het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft, vooral als ‘de stem uit Londen’, alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen die zich in het VK afspeelden verslagen. Van de vredesonderhandelingen in Noord-Ierland tot de huidige kredietcrisis, van de bomaanslagen op de Londense bus en metro, tot de dood van Diana en de opkomst van Harry Potter.

Haar vaste opdrachtgevers zijn BNR Nieuwsradio, Radio 1, Nieuwsuur, de VRT Radio & TV, Elsevier en de Wereldomroep. Op de BBC en Sky News is ze af en toe te zien als commentator op maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Ze werkte voor de NOS (radio), daarvoor voor de GPDkranten.

In 2007 werd ze onderscheiden met de Herman Wekker Prijs. En ze schreef een aantal boeken: ’Mama gaat uit dansen’ (het erfgoed van Diana), ’Land van de gespleten God’ (Noord-Ierland) en ’In Londen’ (9 wandelingen door de Britse hoofdstad). 

Lia houdt - desgevraagd - after dinner speeches over de Britse levenswijze, gebruiken en gewoontes. En geeft ze in Londen rondleidingen gebaseerd op haar boek ’In Londen’.

Natuurlijk spreekt ze ook over de Brexit. Haar avonturen aangaande het Britse staatsburgerschap beschreef ze in De Volkskrant.  

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Lia van Bekhoven boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN