• Lia van Bekhoven heeft als moderator ons evenement uiterst professioneel (en toch plezant) gepresenteerd. De voorbereiding was erg deskundig, ze nam uitgebreid de tijd om zich door ons te laten briefen en alles door te spreken. Bovendien wist ze bijzonder vlot in te spelen op het publiek en op wendingen bij de sprekers. Alom enthousiasme over de samenwerking.
  Jaques Willem - politiek assistent the Greens/EFA, Europees Parlement
 • De 400 dames van ADL-Hasselt hebben genoten van een sprankelende lezing van Lia van Bekhoven. Ze heeft met haar verhaal over haar jaren in Londen, de Brexit, de politiek, het koningshuis en impact van Covid vele harten gewonnen. We zijn blij met haar inzichten en de ervaringen die ze met ons deelde in een haar zo kenmerkende stijl waarin humor nooit ver weg is.
  Riet Jeurissen - organisatie Actueel Denken en Leven – Hasselt/be
 • We willen Lia van Bekhoven bedanken voor de super interessante onlinelezing over Brexit, die ze heel enthousiast bracht. Ze gaf tevens een inkijkje in wie de Engelsen zijn. Informatief en humoristisch verpakt. We kregen veel lovende woorden van onze 200 deelnemers. Iedereen vond het heel goed.
  Ann van Essche - Markant vzw Vlaanderen
 • We kijken met veel genoegen terug op een sprankelende, boeiende, interessante, leerrijke – online - lezing over de gevolgen van Brexit door Lia van Bekhoven. Zij verruimde onze blik en leerde ons de problematiek beter te begrijpen, hoe ingewikkeld de materie ook blijft. Dat de lezing goed viel blijkt wel uit de vele spontane reacties direct na haar presentatie. Proficiat en grote dank.
  Chris Block - namens Probus Antwerpen Noord & Probus Voorkempen & Zilveren Passer 68

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Verenigd Koninkrijk

De Britse levenswijze, gebruiken en gewoontes

Lia van Bekhoven doet al tientallen jaren vanuit de Britse hoofdstad verslag voor Nederlandse en Belgische media. Haar stem klinkt onder meer op BNR Nieuwsradio en Radio 1, bij onze zuiderburen is ze te zien op Canvas en de VRT. Ook tv-programma’s als Buitenhof en Blauw Bloed laten haar graag aanschuiven. 

Natuurlijk spreekt ze over de Brexit. ‘Wie zijn toch die Britten? We denken ze te kennen. We leven per slot al heel lang naast elkaar. De Engelse havenstad Dover ligt maar 45 kilometer van het ons vasteland. Maar iedere keer zitten we er weer naast. En nooit hebben we er verder naast gezeten dan op die zonnige dag in juni 2016 toen een meerderheid van de Britse kiezers, tot onze grote verbazing, stemde voor het beëindigen van het Europees lidmaatschap. Wat bewoog de Britten die beslissing te nemen? Wisten ze wel waar ze voor stemden en hebben ze - anno 2021 - nu de uittreding niet het beloofde paradijs blijkt te zijn, spijt van dat besluit?’

In mei 2022 verscheen Klein-Brittannië. Hoe macht en mythe elkaar verscheuren. NRC: ’Van Bekhoven weet zo veel, heeft zo veel ervaring dat ze in korte observaties met grote stelligheid de eigenschappen van de Britten opsomt, hun taal ontleedt als ook de verschillen met Nederland benoemt’.

Journalistiek is haar vak sinds ze in 1975 afstudeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Eind jaren zeventig vestigde ze zich in Londen, de liefde achterna. Anglofiel is ze nooit geworden, wel een Nederlandse Londense.

Haar eerste opdrachtgevers waren de Ikon en Vrij Nederland. Hoewel het hoofdbestanddeel van haar werk voor de reguliere Nederlandse en Vlaamse media is, heeft ze door de jaren heen zijstraten ingeslagen die even divers zijn als de onderwerpen die ze verslaat. Zo verleende ze bijdragen aan het weekblad Libelle en aan de Arabsiche nieuwszender Al Jazeera.

Als correspondent in Londen heeft Lia van Bekhoven duizenden radiobijdragen, geschreven verhalen en t.v. onderwerpen gemaakt over het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft, vooral als ‘de stem uit Londen’, alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen die zich in het VK afspeelden verslagen. Van de vredesonderhandelingen in Noord-Ierland tot de huidige kredietcrisis, van de bomaanslagen op de Londense bus en metro, tot de dood van Diana en de opkomst van Harry Potter.

Haar vaste opdrachtgevers zijn BNR Nieuwsradio, Radio 1, de VRT Radio & TV en de Wereldomroep. Op de BBC en Sky News is ze af en toe te zien als commentator op maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Ze werkte voor de NOS (radio), daarvoor voor de GPDkranten.

In 2007 werd ze onderscheiden met de Herman Wekker Prijs. En ze schreef een aantal boeken: ’Mama gaat uit dansen’ (het erfgoed van Diana), ’Land van de gespleten God’ (Noord-Ierland) en ’In Londen’ (9 wandelingen door de Britse hoofdstad). 

Lia houdt - desgevraagd - after dinner speeches over de Britse levenswijze, gebruiken en gewoontes. En geeft ze in Londen rondleidingen gebaseerd op haar boek ’In Londen’.

Haar avonturen aangaande het Britse staatsburgerschap beschreef ze in De Volkskrant. Lees ook het interview met haar eind 2020 in BN De Stem. En bekijk het tv-interview met haar bij de VRT op 4 mei 2022 ter gelegenheid van het verschijnen van Klein-Brittannië.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Lia van Bekhoven boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN