• ‘Het was een inspirerende bijeenkomst, Leontine nam ons mee a.d.h.v een real life case hoe de bijzondere consultatie techniek van tribunale leiders in Afrika toegepast kan worden in onze westerse organisaties. Het was interessant om te ervaren hoe je door deze techniek iedereen binnen je organisatie kan betrekken bij het nemen van besluiten’.
    Léonette van den Berg - Programmacoördinator IBO Qualified Business School
  • ‘De bijeenkomst op 4 februari 2013 met Leontine was een zeer inspirerende avond. Het thema “De kracht van Afrikaans denken” heeft veel in gang gezet dankzij haar voordracht'
    Titus Hoedemaker - college van bestuur ATO-scholenkring

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Ubuntu

De kracht van Afrikaans denken

Leontine van Hooft (1959) is ondernemer in m.n. Afrikaanse opkomende markten, bestuur-en organisatieantropoloog, spreker en auteur van het leiderschapsboek: "De kracht van Afrikaans denken", Over Ubuntu, verbindend leiderschap en een nieuwe wereld.

Is het toevallig dat de afgelopen tijd grote leiders heeft voortgebracht die hun roots hebben in Afrika? Charismatische mensen als Nelson Mandela, Kofi Anan, Ellen Johnson Sirleaf, Paul Kagame en Barack Obama worden geroemd om hun kennis, visie, vaardigheden en vermogen tot verbinden. Bouwers, vredestichters en vechters voor gelijke rechten. De Ubuntu-filosofie, die zoveel betekent als; ’I exist because of we’,  is deel van hun leiderschapsstijl. Je kunt als mens niet functioneren zonder deel uit te maken van een groter geheel. Met de Renaissance van Afrika aan de gang wordt deze filosofie toegepast in alle sectoren van de hedendaagse Afrikaanse samenleving. Van politiek, rechtspraak, religie tot gezondheidszorg, onderwijs en economie.

Leontine van Hooft toont in ’De kracht van Afrikaans denken’, overtuigend aan dat Ubuntu het antwoord is op westerse vraagstukken van deze tijd. Ze laat ook zien hoe zij zelf Ubuntu toepast in haar bedrijf en organisatie.

boekomslag Leontine van HooftIn 2016 verscheen haar tweede boek De weg naar bruto mondiaal geluk over Ubuntu, inclusief en waardegedreven ondernemen (in 2017 ook in het Engels verkrijgbaar onder de titel ’The way to gross global happiness’). We zijn in het Westen opgevoed met het mantra ’Missie, Visie en Strategie’. Het besef dringt door dat we niet kunnen doorgaan op de manier die we al decennialang gewend zijn. ’De Bron, de Dragers en het Baken’ is het fundament van Ubuntu, de wijdverspreide Afrikaanse filosofie die verbondenheid en humaniteit als grootste kracht en waarde ziet. Uitgegeven door Uitgeverij Thema. Het boek werd genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2017.

Leontine is altijd positief maar kritisch en confronterend, creatief én in kansen denkend. Haar lezingen zijn boeiend, humoristisch, inspirerend en zetten aan tot actie, lef en zelfreflectie. In 2011 ontving zij de regionale Award: Vrouw van Jaar. Criteria die hieraan ten grondslag lagen waren: inspirerend en betrokken ondernemerschap.

Leontine is winnaar van The Voice Outstanding African Motivational Award 2015 op het thema: Outstanding African Motivational Speaker. De award van hét mondiaal diaspora magazine met informatie over de ontwikkelingen in Afrika, werd op 28 oktober 2015 aan haar uitgereikt. In 2017 kreeg Leontine een Award uitgereikt voor ’Vernieuwend leiderschap en organisatie’ op het World Women Leadership Congres dat dit jaar voor de 25ste keer gehouden werd in Mumbai, India.

Zij is lid van de Raad van Bestuur van NABC: Netherlands African Business Counsel en lid van UVON (Unie Vrouwelijke Ondernemers Nederland).

Leontine van Hooft kan een lezing houden over o.a.:

  • De kracht van Afrikaans denken
  • Verbindend leiderschap
  • Ondernemen met lef
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Leontine van Hooft boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN