« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Stem / persoonlijke ontwikkeling

De begeleiding van de stem

Laura Stavinoha is musicus, performer, schrijver, producer en coach, met de stem als middelpunt. Op het moment begeleidt ze voornamelijk mensen die hun stem ervaren als een belemmering om zichzelf op de juiste manier te uiten, of om in verbinding te staan met anderen.

Op 9-jarige leeftijd debuteerde Laura als pianotalent in het Concertgebouw in Amsterdam, als tiener componeerde ze haar eerste liedjes. Op haar 17e werd ze aangenomen op het conservatorium, om een jaar later weer te worden weggestuurd: ‘We vinden je geen echte zangeres’. Toen koos ze voor een academische muziekopleiding aan de Universiteit van Bristol (UK) en later in Amsterdam. Daarna volgde een carrière achter de muzikale schermen bij onder meer Radio 4 en het Concertgebouw. Maar Laura besloot dat ze toch liever zelf op het podium stond.
Als De Drijvende Diva zong ze jarenlang opera-aria’s in binnen- en buitenland, drijvend op het water in een enorme jurk gemaakt van paraplu’s. Daarnaast werkte ze veelvuldig mee aan vernieuwende muziek(theater)producties en heeft ze vijf EP’s uitgebracht met eigen werk, wat leidde tot tournees door Californië en Mexico.

De veelzijdige zangeres heeft zich jarenlang verdiept in de geschreven en ongeschreven regels van de verschillende muziekgenres en zangtradities, om tot de conclusie te komen dat ze zich niet langer wilde conformeren aan bepaalde stijlen of zangtradities. Voor haarzelf én voor de mensen die ze begeleidt streeft ze in de eerste plaats naar een authentieke, intuïtieve spreek- of zangstem, die communiceert vanuit het hart. 

Als begeleider heeft ze als niet alleen veel praktische kennis over het stemapparaat, maar integreert ze ook diverse psychologische theorieën en methodes in haar werk om de begeleiding van de stem in een bredere context te plaatsen. De theorie van positieve desintegratie van Kazimierz Dabrowski neemt hier een belangrijke plek bij in. Volgens deze persoonlijkheidsleer is het erkennen en doorvoelen van emoties, en de innerlijke conflicten die hiermee gepaard gaan, de belangrijkste voorwaarde voor persoonlijke groei.

In 2022 publiceerde ze haar eerste boek VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment. 

Laura Stavinoha kan een lezing (in zowel Nederlands als Engels) verzorgen over:

  • Dit is de reden waarom je je stem niet altijd onder controle hebt (ook mogelijk als workshop)
  • Je stem als kwetsbaarheid én als kracht bij begaafdheid en sensitiviteit (ook mogelijk als workshop)
  • Podiumangst: een uitnodiging tot persoonlijke groei (mijn persoonlijke ervaringsverhaal)
  • Intensiteit als drijvende kracht voor persoonsontwikkeling (over de theorie van positieve desintegratie)
  • Emotieregulatie: de werking van het autonome zenuwstelsel volgens de polyvagaaltheorie

Daarnaast kan Laura haar eigen stem laten horen in de vorm van een muzikaal optreden, al dan niet in combinatie met een lezing.

Bekijk hier de boekpresentatie (incl. interview) van Laura’s boek VOICE:

Bekijk hier een live muziekoptreden:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Laura Stavinoha boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN