« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Amerika journalist | Dagvoorzitter

Amerikaanse (politieke) cultuur voorbij clichés en nieuwskoppen

Laila Frank is journalist en Amerikaspecialist. Ze schrijft, duidt regelmatig de Amerikaanse actualiteit op tv en radio en maakt verhalende podcasts. Ze zoekt in haar werk verdieping en verhalen achter het nieuws.

In 2021 reed ze 20.000 kilometer door het land langs plaatsen met de naam Washington voor haar podcast Welkom in Washington. Daarin onderzoekt ze hoe Amerikanen hun land draaiende houden nu de politiek in Washington DC amper noch voor verandering zorgt.

In aanloop naar de Presidentsverkiezingen van 2024 richt Laila Frank zich vooral op de staat van de democratie. In de geest van de Alexander de Tocqueville reist ze als moderne Amerikaanse ontdekkingsreiziger door het land en vraagt zich af: houdt de Amerikaanse democratie het en wat betekenen de ontwikkelingen daar voor Nederland?

‘Amerika wordt vaak neergezet in clichés en extremen; luid, arrogant of land van de onbegrensde mogelijkheden. Maar Amerika is een land vol tegenstellingen: genereus, liefdevol en kansrijk maar ook hard, rauw en meedogenloos. In mijn werk onderzoek ik die verschillende kanten van de Amerikaanse (politieke) cultuur voorbij de clichés en nieuwskoppen.‘

Haar reizen zijn haar inspiratie. De ontmoetingen en observaties onderweg brengt ze mee als spreker. Ze legt verbanden tussen kleine ontmoetingen en grote maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen in het land. Hierbij put ze uit haar reizen door het land, haar werk en leven in de VS en haar achtergrond in de politieke wereld.

Ze wordt ook regelmatig ingezet als dagvoorzitter en opereert net zo soepel in het Engels als in het Nederlands. Als clown in het jeugdcircus leerde ze publiek aanvoelen. Als journalist leerde ze verhalen vertellen. Als politiek adviseur leerde ze processen vormgeven. Als spreker en dagvoorzitter combineert ze die kwaliteiten. (foto: Gerrit Serne)

Laila Frank koos voor de journalistiek na een veertienjarige carrière als campagnespecialist en politiek adviseur. Ze werkte aan de eerste deal ter wereld tussen een gemeente (Amsterdam) en Airbnb. Ze ontwikkelde en leidde politieke campagnes, lokaal en nationaal. In 2012 werkte ze vrijwillig een aantal maanden als Field Organizer voor de Obamacampagne in Philadelphia om haar kennis over campagnevoeren te vergroten. In 2018 stapte ze over naar de journalistiek op zoek naar verdieping en verbreding. Ze koos in tegenstelling tot de meeste Amerikacorrespondenten voor de Westkust op zoek naar een ander perspectief op het land.

Bekijk hier video’s van een optreden en een moderatie van Frank.

Als onafhankelijk journalist maakt ze haar eigen verhalen. Ze brengt verse indrukken mee uit de VS, is niet afhankelijk van het nieuwsinfuus en is een inspirerende spreker die in kleinmenselijke verhalen grote verbanden legt. 

Laila Frank kan een lezing verzorgen over:

  • Democratie
  • Zelfredzaamheid
  • Politiek
  • Activisme en mobilisatie
  • Amerikaanse cultuur

Profielfoto: Marie Wanders

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Laila Frank boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN