« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Huiselijk geweld

Onzichtbare muren doorbreken

Wat kan je doen als je vermoed dat iemand in een toxische relatie zit? Of als iemand bij je komt en vertelt dat het thuis volledig uit de hand loopt? 

Huiselijk geweld is met jaarlijks meer dan een miljoen slachtoffers (CBS 2020) het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is een complex probleem omdat het vaak onzichtbaar blijft en als het zichtbaar wordt een sterk gevoel oproept. Onmacht, frustraties, onzekerheid, schaamte, schuld, emoties als verdriet en woede. Het is ook een ‘gendered’ probleem. Vrouwen zijn vaker en heftiger slachtoffer, mannen worden niet (h)erkend als zij slachtoffer zijn. En er zijn verschillende geweldspatronen te herkennen. 

Hoe kan je op een moment dat je huiselijk geweld constateert en je met al deze eigen emoties geconfronteerd wordt toch op een manier reageren dat de ander zich geholpen voelt. Open gaat staan en hulp accepteert? 

Kirsten Regtop is als sociaal werker in Utrecht in aanraking gekomen met huiselijk geweld. “Het was voor mij onverteerbaar dat mensen die in een huiselijk geweld situatie zitten er zo alleen voor staan. Alleen omdat maar weinig mensen het gesprek over hun zorgen aan durven gaan. Ik merkte bij mijzelf handelingsverlegenheid, maar ook bij mijn collega’s. Terwijl wij juist als maatschappelijk werker de vaardigheden en kennis zouden moeten bezitten om over onderwerpen in gesprek te gaan die zo precair liggen.” 

In haar tijd in Utrecht heeft ze zich vastgebeten in het onderwerp en ook vele collega’s proberen te inspireren om in actie te komen bij huiselijk geweld situaties. Ze begon in 2015 een blog hierover en die zette zij voort toen ze bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland kwam te werken. Daarmee weet ze jaarlijks 10.000en mensen te bereiken. Vanuit haar expertise legt zij een zere plek bloot. Hoe komt het dat vrouwen én mannen niet de hulp krijgen die zij nodig hebben? En wat kan je, als professionele, of persoonlijke getuige toch het verschil maken?

Er staan drie onzichtbare muren tussen slachtoffers van huiselijk geweld en omstanders in. In de lezing van Kirsten bespreekt ze die drie muren en wat we kunnen doen om deze af te breken. Want als je het gesprek aangaat en de drie onzichtbare muren weet te doorbreken, dan kan je sneller huiselijk geweld stoppen. Met deze boodschap wil ze zoveel mogelijk bedrijven en organisaties bereiken, juist ook organisaties waarbij dit mogelijk juist niet zo voor de hand ligt. In de lezingen komen zowel psychologische als sociologische processen die het doorbreken zo ingewikkeld maken aan bod.

Kirsten werd geïnterviewd voor het magazine Quest Psychologie voor de rubriek SPIJT. Lees hier het artikel

Kirsten Regtop kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Huiselijk geweld doorbreken als omstander 
  • Geweldspatronen bij partnergeweld met gendered perspectief
  • Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
  • Bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen

Bekijk ook onderstaande TEDx-video How one question can have an impact on stopping domestic violence

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Kirsten Regtop boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN