• Wij hebben Julia Wouters ervaren als een zeer professionele en positieve dame, die de zaal goed met interactie wist te betrekken. Haar verhaal n.a.v. 100 jaar vrouwenkiesrecht was praktisch, met humor en serieuze noot en boodschap. Voor velen een eye-opener. We kijken terug op een geslaagd evenement.
    Yvonne van Bruggen - gemeente Zeewolde

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Vrouwen in de politiek

De zijkant van de macht

Julia Wouters kent de Nederlandse politiek door en door. Zij is politicoloog en was twaalf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher als zijn politiek adviseur en speechschrijver. Ze heeft uitgebreide ervaring opgedaan in zowel de lokale als de landelijke politiek. Daarvoor werkte ze als journaliste en als parlementair verslaggever bij verschillende actualiteitenprogramma’s. Het teleurstellende aantal vrouwen in de politiek deed haar besluiten in een boek op zoek te gaan naar de oorzaken en oplossingen. September 2018 verscheen De Zijkant van de Macht bij uitgeverij Balans.  

Als bij de zoektocht naar politiek talent ‘de kwaliteit voorop staat’, zoals premier Rutte beweert, betekent dat in de praktijk meestal dat er een man wordt benoemd. De meeste partijen zetten tijdens de verkiezingen wel een vrouw op twee, maar die zit bij de onderhandelingen haast nooit aan tafel. Ook de deskundige op televisie is bijna vanzelfsprekend een man. Als je er eenmaal op begint te letten, zie je op allerlei cruciale plekken een tekort aan vrouwen.

De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten, Els Borst zei het al. Maar treurig genoeg neemt het aantal vrouwen daar niet toe, maar af. Terwijl de maatschappelijke betrokkenheid en het activisme onder vrouwen de laatste jaren sterk is gegroeid, lijken maar weinigen de ambitie te hebben om de politiek in te gaan. Hoe komt dat? Welke bewuste en onbewuste patronen spelen daarbij een rol? Wat moeten vrouwen én mannen veranderen om dat te doorbreken? 

In De zijkant van de Machtgaat Julia Wouters op zoek naar antwoorden. Daarvoor put ze uit haar jarenlange ervaring achter de schermen, (internationale) onderzoeken en natuurlijk de ervaringen van politici zelf. Haar boek geeft tal van verrassende inzichten, praktische tips en staat vol sprekende anekdotes, die ons laten zien hoe het werkt, en hoe we er samen wél een succes van kunnen maken. Lees ook het artikel in de Volkskrant met Julia Wouters.

Bekijk ook het filmpje waarin ze vertelt over haar boek:


Julia Wouters kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Vrouwen in de politiek 
  • Vrouwelijk leiderschap
  • Impliciete en onbewuste vooroordelen 
  • Waarom je als je voor ‘kwaliteit’ zegt te kiezen bij een man uitkomt 
  • Waarom het aantal vrouwen op ‘top’ posities zo langzaam toeneemt
  • (Alledaags) Seksisme 
  • Politiek en media
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Julia Wouters boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN