• ’Er zijn niet veel mensen die over zoveel verschillende talenten beschikken als Joke van Leeuwen. Ze is een taalkunstenaar, zeer intelligent en creatief. Joke verzorgde de opening van ons literair festival. Het resultaat was een bijzondere mix tussen literatuur en cabaret, licht en zwaar, groot en klein. Met groot gemak wist ze zo’n 600 man te boeien’.
    Mijke Pol - TiLt-festival

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Auteur/tekenaar/performer

Niet-vanzelfsprekend denken en kijken

Joke van Leeuwen groeide op in Nederland en België. Ze studeerde grafische kunsten in Antwerpen en Brussel en geschiedenis in Brussel. Ze schrijft, tekent en treedt op voor zowel volwassenen als kinderen. Haar meest recente roman is Hier (2018).

boekomslag Joke van LeeuwenHaar werk is in vele talen vertaald en veelvuldig bekroond, onder meer met de Constantijn Huygensprijs en de Gouden Ganzenveer voor haar hele oeuvre, de Theo Thijssenprijs en de James Krüsspreis voor haar werk voor kinderen-en-andere-mensen, en de AKO-literatuurprijs 2013 voor haar roman ’Feest van het begin’ (Querido). Citaat juryrapport: ’Van Leeuwen legt met subliem gemak de vinger op de wond van ieder leven.’

Sinds februari 2015 mag Van Leeuwen zich Dichter der Nederlanden noemen, een initiatief van het Algemeen Nederlands Verbond, dat in het kader van de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden met poëzie de relatie tussen Nederland en Vlaanderen wil promoten. De jury koos voor haar vanwege haar rijke ervaring met het spreken en schrijven in Nederland en België. Ze verhuisde op jonge leeftijd van Amsterdam naar Brussel en weet dus waar ze het over heeft.

Joke van leeuwen boekomslagJoke was met haar boek De onervarenen doorgedrongen tot de shortlist van de prestigieuze Librisprijs 2016. Eerder ontving zij met Feest van het begin de AKO Literatuurprijs.

Sinds ze in 1978 alle prijzen won op het Camerettenfestival heeft ze decennia podiumervaring opgedaan. Ze heeft regelmatig tijdens studiedagen en congressen op literair-cabareteske wijze het onderwerp van de dag op een humoristische en verfrissende manier belicht.

Ook spreekt ze graag, vanuit haar werk en ervaring, over niet-vanzelfsprekend denken en kijken. Ze treedt op in binnen- en buitenland.

Wilt u de bezoekers van een studiedag of een congres gedurende twintig minuten op een ander been zetten, evt. met muziek erbij? Of een half uur tot drie kwartier de manier van denken kietelen, vanuit literatuur en beeld en indien gewenst toegespitst op het thema van de dag? Of enthousiasmeren over kunst en verwondering? Boek dan vooral Joke van Leeuwen. Ze staat ook voor een levendig literair uur vanuit haar eigen werk.

Joke heeft met de uitzonderlijke cellist Ernst Reijseger een programma ’Het moet nog ergens liggen’ gemaakt en gebracht. Het programma omvat een uur met tekst, poëzie en improvisatie.

Bekijk de documentaire ’Joke van Leeuwen - Een wereld tussen twee oren’ van Heddy Honigmann, uitgezonden in september 2017 door de NTR.

Lees ook haar verhaal In Beeld over niet-vanzelfsprekend denken en kijken.

En kijk op Ons Erfdeel: Van Leeuwen over veertig jaar scheppingsdrang.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Joke van Leeuwen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN