• ĎWe hadden een erg mooie Watoudag met Joke Hermsen. Toen ik na de voordracht op het parcours van ons kunstenfestival mijn controlerondje deed, hoorde ik regelmatig nog mensen verder discussiŽren over de onderwerpen die ze aanhaalde. Dat kan alleen maar positief zijn!'
  Liesbet Daeninck - vzw Kunst / Kunstenfestival Watou West-Vlaanderen.
 • De lezing van Joke Hermsen ter gelegenheid van het afscheid van onze directeur was een groot succes. Hij en zijn familie genoten en ook de overige reacties uit het publiek waren positief. Tijdens de lezing over ĎKairos een nieuwe bevlogenheid' was het muisstil, iedereen hing aan Joke's lippen. En we horen steeds vaker Ďkairos' om ons heen, tijdens vergaderingen en andere meetings. Het is dus aangekomen. Leuk!'
  Caroline Klootwijk - HR Deltion College
 • ĎDe speech van Joke voor het Cultuur College netwerk over de rol die de kunst en cultuur speelt in het samen bouwen van een school van de toekomst viel erg goed. Ze in staat is om gedurende haar lezing ons de tijd te doen vergeten waardoor ze zowel in vorm als inhoud haar verhaal kracht bijzet'.
  Suzan Lutke - Cultuur College, Cultuur College Netwerk
 • 'Onze samenwerking met Kim Coppes als dagvoorzitter en Joke Hermsen als spreker tijdens de jaarlijkse Business Meets Rabo is heel prettig verlopen. De avond was erg succesvol en werd goed gewaardeerd door de bezoekers.'
  Corrie in 't Hout - In 't Hout & De Wilde, Business Meets Rabo
 • 'Joke Hermsen hield tijdens een feestelijk afscheid van ons afdelingshoofd een mooi inhoudelijk tot denken zettend betoog. Enthousiaste reacties op haar wijze woorden, ook door degene die afscheid nam.'
  Mari-An Gerits - adviseur Kwaliteitsinstituur Nederlandse Gemeenten (KING), Afscheid afdelingshoofd
 • 'Wij zijn zeer blij met het optreden van Joke Hermsen tijdens de start van de Planetree Conferentie 2015 met als thema Vertrouwen. Haar keynote over Chronos en Kairos heeft het publiek en ons aan het denken gezet en sloot goed aan bij de huidige uitdagingen in de zorg, maar ook bij ieders privťleven. De deelnemers gaven haar na afloop gemiddeld een 8, een hoog cijfer dus!'
  Marita Bossers-Nabben en team - Planetree Nederland, Planetree Conferentie 2015
 • We hadden een erg mooie Watoudag met Joke Hermsen. Toen ik na de voordracht op het parcours van ons kunstenfestival mijn controlerondje deed, hoorde ik regelmatig nog mensen verder discussiŽren over de onderwerpen die ze aanhaalde. Dat kan alleen maar positief zijn!
  Liesbet Daeninck - Kunst / Kunstenfestival Watou Schore West-Vlaanderen
 • Tijdens ons event over de zakelijke kansen van de circulaire economie gaf Joke Hermsen een filosofische kijk op het begrip tijd in relatie tot de transitiein onze samenleving. Ze vertelde over Chronos, de rationele en lineaire tijd; Kairos, de tijd van reflectie en focus; en de circulaire tijd, waar 'Kairostijd' voor nodig is. Haar bijdrage was een verrassende keuze bij het thema van het event en een schot in de roos. We hebben steengoede reacties gehad op haar performance.
  Martje Fraaije - Rabobank Nederland

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Filosofe

Het vermogen opnieuw te beginnen

Joke J. Hermsen is filosofe en letterkundige. Zij is een veelgevraagd spreekster op congressen over politiek-maatschappelijke of culturele kwesties en diverse malen bekroond als essayiste en schrijfster. Ze geeft lezingen voor onderwijs- en zorginstellingen, overheden, bedrijfsleven en voor de culturele sector. (foto: Koos Breukel) Haar roman Rivieren keren nooit terug verscheen in februari 2018, waarbij Joke Hermsen ingaat op de thema’s ’tijd & herinnering’ en ’tijd, verlies & aandacht’. Een interview met Joke Hermsen bij radioprogramma Kunststof valt hier terug te luisteren.

Ook verzorgt zij samen met dichter/filosoof Henk van der Waal een filofische dialoog.

Kairos
Joke schreef onder meer Stil de tijd (2009), Windstilte van de ziel (2010), Heimwee naar de mens (2003), De Liefde dus (2008) en Blindgangers (2012). In 2014 verscheen de opvolger van bestseller Stil de tijd (22e druk): Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (5de druk).
Over de Griekse god van het ’geschikte ogenblik’ en de juiste menselijke maat. Joke: ’Nu de homo digitalis in opkomst is en de verregaande technologisering van de mens een onomkeerbaar feit, is het zaak onze aandacht op het menselijke van de mens te blijven richten. Wat doet de mens van de machine verschillen? Het antwoord is: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen.’

Voor de Maand van de Filosofie (april 2017) schreef Joke Hermsen het essay Melancholie van de onrust over rouw en melancholie. Wekenland stond het in de top tien van best verkochte boeken. Nadere informatie op www.jokehermsen.nl.

Op www.kairosvisie.nl kan de brochure Kairosvisie worden gedownload. Kairos kreeg in 2017 een grote expositie in Kasteel van Gaasbeek, nabij Brussel. Op deze drukbezochte expositie (tot half juni 2017) werden diverse kunstwerken, video’s en geluidsinstallaties over ’Het geschikte ogenblik van Kairos’ getoond.

Artistiek leider
De voormalig docente filosofie in het voortgezet onderwijs, is artistiek leider van Kairos Castle in Gaasbeek 2017 en van het Museum of Love bij Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018. 

Zij Spreekt als deskundige in het denken over:

 • Stil de tijd: over tijd en creativiteit
 • Tijdsdruk & technostress: de homo digitalis versus de homo empathicus
 • Onderwijs in de 21e eeuw: wat zijn de belangrijkste doelstellingen?
 • Politiek-maatschappelijke vraagstukken, zoals vluchtelingen, sociale cohesie, man-vrouwverhouding
 • Kairos en Chronos: hoe houden we de tijd in zorg en onderwijs beter in evenwicht?
 • De roman als kuuroord. Waarom is lezen goed voor de gezondheid?
 • Waarom zijn kunst en politiek geen vijanden maar bondgenoten van elkaar? (zie ook het verslag van haar bijdrage aan het Paradisodebat 2014)

Joke Hermsen spreekt helder en toegankelijk over complexe zaken. Ze is zeer deskundig op het gebied van het denken over tijd en de verhouding tussen filosofie en literatuur.

In De Groene werd ze in februari 2016 geïnterviewd over de actualiteit van Hannah Arendt. Joke: ‘We moeten waken voor gedachteloosheid’. Een tijd waarin angst voor verschil almaar toeneemt kan Hannah Arendts pleidooi voor pluraliteit ons inspireren om een nieuw begin te maken.

Bekijk hier haar optreden voor de Rabobank: Van lineaire naar circulaire tijd en economie.

Filosofische dialoog met Henk van der Waal
Joke Hermsen is via ZijSpreekt ook te boeken voor een gezamenlijk optreden met Henk van der Waal (1960), een gerenommeerd en meermaals bekroond dichter en filosoof en auteur van o.a. Denken op de plaats rust (2015). Ze brengen een filosofische dialoog over tijd & creativiteit, live geïmproviseerd voor en met het publiek, met ondersteuning van poëzie en muziek.

Joke organiseert vijfdaagse filosofische workshops in de Franse Bourgogne, kijk op www.arthel.nl.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Joke Hermsen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN