• Ik heb Joke Hermsen bij de start van ons schooljaar eind augustus 2023 gevraagd hoe de filosofie ons kan helpen in onze pedagogische opdracht. Zij heeft onze 150 medewerkers op meeslepende wijze verteld en de opdracht gegeven er samen voor te zorgen dat onze leerlingen de vraag “wie ben jij”, “wat is jouw verhaal” kunnen horen en mogen beantwoorden.
  Gerben Houwer - directeur Ithaka ISK – vo-school voor nieuwkomers
 • ‘De lezing die Joke Hermsen bij de start van Campis gaf was een groot succes. Ook in het licht van ons artistieke profiel. Insteek: we kunnen niet zonder de diepe zielenroerselen van de kunst, omdat deze kern van onze menselijkheid weet te raken. De belangstelling was goed en betrokken en menigeen schafte na afloop haar boeken aan. We zijn zeer content met deze eerste lezing als aanvang van de vele die op ons podium zullen gaan volgen’.
  Guus Slauerhoff - mede-initiatiefnemer Campis Assen, een podium voor hedendaagse kunst.
 • Onze prof.dr. Henriette Moll, hoogleraar kindergeneeskunde, die afscheid nam als subhoofd van de afdeling Algemene kindergeneeskunde heeft genoten van de inspirerende lezing van Joke Hermsen. Zij en het publiek vonden het boeiend en superleuk. De thema’s die Joke te berde bracht kwamen de rest van de dag steeds terug in alle speeches.
  Karen Bindels-De Heus - kinderarts Erasmus MC Sophia.
 • 'Het tafelgesprek met Joke was zeer geslaagd. Met elkaar hebben we stappen gezet in het gedachtengoed van Kairos. Joke’s gedachtengoed was inspirerend, deskundig, hoopgevend en bood handreikingen voor de wooncorporatie bestuurders. Kortom: buitengewoon geslaagd.’
  Frédérique Bijl - Toezichthouder, docent, beeldend kunstenaar
 • 'We kijken met plezier terug op een geslaagd congres en op de bijdrage van Joke Hermsen. We hebben van diverse congresgasten leuke reacties ontvangen op haar lezing. Ze heeft veel mensen geraakt en aan het denken gezet’.
  Hildegard de Kort - Programmacoördinator Regio Hart van Brabant
 • ‘We hadden een erg mooie Watoudag met Joke Hermsen. Toen ik na de voordracht op het parcours van ons kunstenfestival mijn controlerondje deed, hoorde ik regelmatig nog mensen verder discussiëren over de onderwerpen die ze aanhaalde. Dat kan alleen maar positief zijn!'
  Liesbet Daeninck - vzw Kunst / Kunstenfestival Watou West-Vlaanderen.
 • De lezing van Joke Hermsen ter gelegenheid van het afscheid van onze directeur was een groot succes. Hij en zijn familie genoten en ook de overige reacties uit het publiek waren positief. Tijdens de lezing over ‘Kairos een nieuwe bevlogenheid' was het muisstil, iedereen hing aan Joke's lippen. En we horen steeds vaker ‘kairos' om ons heen, tijdens vergaderingen en andere meetings. Het is dus aangekomen. Leuk!'
  Caroline Klootwijk - HR Deltion College
 • 'Wij zijn zeer blij met het optreden van Joke Hermsen tijdens de start van de Planetree Conferentie met als thema Vertrouwen. Haar keynote over Chronos en Kairos heeft het publiek en ons aan het denken gezet en sloot goed aan bij de huidige uitdagingen in de zorg, maar ook bij ieders privéleven. De deelnemers gaven haar na afloop gemiddeld een 8, een hoog cijfer dus!'
  Marita Bossers-Nabben en team - Planetree Nederland, Planetree Conferentie
 • ‘De speech van Joke voor het Cultuur College netwerk over de rol die de kunst en cultuur speelt in het samen bouwen van een school van de toekomst viel erg goed. Ze in staat is om gedurende haar lezing ons de tijd te doen vergeten waardoor ze zowel in vorm als inhoud haar verhaal kracht bijzet'.
  Suzan Lutke - Cultuur College, Cultuur College Netwerk
 • 'Onze samenwerking met Kim Coppes als dagvoorzitter en Joke Hermsen als spreker tijdens de jaarlijkse Business Meets Rabo is heel prettig verlopen. De avond was erg succesvol en werd goed gewaardeerd door de bezoekers.'
  Corrie in 't Hout - In 't Hout & De Wilde, Business Meets Rabo
 • 'Joke Hermsen hield tijdens een feestelijk afscheid van ons afdelingshoofd een mooi inhoudelijk tot denken zettend betoog. Enthousiaste reacties op haar wijze woorden, ook door degene die afscheid nam.'
  Mari-An Gerits - adviseur Kwaliteitsinstituur Nederlandse Gemeenten (KING), Afscheid afdelingshoofd
 • We hadden een erg mooie Watoudag met Joke Hermsen. Toen ik na de voordracht op het parcours van ons kunstenfestival mijn controlerondje deed, hoorde ik regelmatig nog mensen verder discussiëren over de onderwerpen die ze aanhaalde. Dat kan alleen maar positief zijn!
  Liesbet Daeninck - Kunst / Kunstenfestival Watou Schore West-Vlaanderen
 • Tijdens ons event over de zakelijke kansen van de circulaire economie gaf Joke Hermsen een filosofische kijk op het begrip tijd in relatie tot de transitiein onze samenleving. Ze vertelde over Chronos, de rationele en lineaire tijd; Kairos, de tijd van reflectie en focus; en de circulaire tijd, waar 'Kairostijd' voor nodig is. Haar bijdrage was een verrassende keuze bij het thema van het event en een schot in de roos. We hebben steengoede reacties gehad op haar performance.
  Martje Fraaije - Rabobank Nederland

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Filosofe | Tijd, melancholie, hoop

Melancholie en hoop

Zowel in Joke Hermsens roman ‘Rivieren keren nooit terug’ (2018) als in haar essay voor de Maand van de filosofie 2017 ’Melancholie van de onrust ’ komen de thema’s tijd, melancholie en hoop terug. Hermsen laat zien waarom we liefde, aandacht, rust en culturele expressie - muziek, kunst, literatuur - nodig hebben om onze melancholie niet in depressiviteit te laten omslaan. Tijd is een belangrijk thema in haar werk. We leven op gespannen voet met de tijd, en die doet onrust, angst en onzekerheid toenemen. We hebben tijd nodig om verlies te verwerken, maar die gunnen we ons vaak niet. Joke geeft veel lezingen binnen de zorgsector en de GGZ over deze thema’s. Lees ook twee interviews met Joke Hermsen over deze thematiek DeMorgen en de Verwondering.

Kairos en Chronos
De tijd heeft volgens de oude Grieken twee gezichten: Chronos en Kairos, oftewel de kwantitatieve kloktijd en de kwalitatieve aandachtsvolle tijd. Joke schreef er meerdere boeken over, waaronder Stil de tijd (2009; 25e herdruk), Windstilte van de ziel (2010) en Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (2014; 9e druk)Kairos is de innerlijke ervaring van tijd, - een soort tussentijd -  waarin we terecht komen als we uitrusten, mijmeren, naar muziek luisteren, of onze aandacht goed focussen; het was voor de Grieken de tijd voor inzicht en verandering bij uitstek. Over deze Griekse god van het ’geschikte ogenblik’ en de juiste menselijke maat vertelt Joke: ’Hoe technologischer de samenleving wordt, hoe meer we de behoefte krijgen aan rust en aandacht. We hebben regelmatig een Time Out van Chronos nodig om weer inspiratie binnen de Kairotische tijd op te doen. Alleen dan zal de mens het onderscheid met computer, robot en machine kunnen maken, namelijk het vermogen tot creativiteit en empathie én het vermogen opnieuw te beginnen.’

Meer informatie over Kairos op het gebied van zorg, onderwijs, cultuur en duurzaam en betrokken leiding geven vindt u op www.kairosvisie.nl. Joke Hermsen is ook curator; in 2017 stelde zij de grote, internationale kunst expositie in het Kasteel van Gaasbeek samen, nabij Brussel. Op deze drukbezochte expositie werden diverse kunstwerken, video’s en geluidsinstallaties over ’Het geschikte ogenblik van Kairos’ getoond.

Dromen en dagdromen
Waarom dromen we? Hoe vaak dromen we? En wat kunnen we ervan leren? In de oudheid dacht men dat dromen toekomst voorspellende waarde hadden. Tegenwoordig worden dromen als boodschappers van het onbewuste gezien, maar ook als hulp om emoties te verwerken. Overdag kunnen onze gedachten wel eens afdwalen, en dat wordt dagdromen genoemd. Waarom zien filosofen de dagdroom als de broedplaats van de verbeeldingskracht?
Over dromen en dagdromen gaat deze lezing van Joke Hermsen, die zij met voorbeelden uit de filosofie, de literatuur, de psychoanalyse en de beeldende kunst zal illustreren.

Onder een andere hemel. Over heimwee & vertepijn is haar nieuwe boek dat op 12 oktober 2023 verschijnt bij Promotheus. Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders... Waar voelen we ons thuis?

Eerder schreef ze ook Het tij keren. In dit essay zet Hermsen het gedachtegoed van de politieke denkers Rosa Luxemburg en Hannah Arendt uiteen. Het instellen van burgerraden was volgens hen hét middel om politieke betrokkenheid van burgers te vergroten. “Het gaat erom dat mensen echt goed geïnformeerd en geraadpleegd worden.” (Lees het interview hierover).

Joke Hermsen spreekt als deskundige over:

 • Stil de tijd: over tijd, herinnering en creativiteit en het belang van rust.
 • Kairos & Chronos: hoe houden we aandachtsvolle tijd in zorg en onderwijs?
 • Dromen & dagdromen: broedplaats van de verbeeldingskracht
 • Ken u zelf: autobiografisch genre in de hedendaagse literatuur
 • Melancholie en hoop: hoe vinden we de juiste balans hiertussen?
 • Tijdsdruk & technostress: de homo digitalis versus de homo empathicus
 • Onderwijs en zorg in de 21e eeuw: wat zijn de belangrijkste doelstellingen?
 • De roman als kuuroord. Waarom zijn literatuur en kunst goed voor de gezondheid?
 • Waarom zijn kunst en politiek bondgenoten van elkaar? (zie ook het verslag van haar bijdrage aan het Paradisodebat 2014)
 • De mens is een ’geboortelijk’ wezen: initiator en vernieuwer: Hannah Arendt

Lees ook het interview van Fokke Obbema met Joke Hermsen over De Zin van het Leven in de Volkskrant (5 mei 2019).

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Joke Hermsen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN