« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Psychische gezondheid

In de tijd dat Jessica Rits communicatieadviseur was bij een grote verzekeraar ging het licht uit. Zij wist geen eens meer hoe ze een ei moest bakken. Het was blijkbaar de enige manier om haar af te remmen. In de loop der jaren was ze zichzelf kwijtgeraakt. Ze was getrouwd, had een koopwoning en een goede vaste baan.

Het etiket
In juni 2009 fietste ze nog een afstand van 300 kilometer. Een maand later werd ze opgenomen; een zware depressie was de diagnose. En zij werd die diagnose. In haar hoofd; een psychiatrische patiënt met een etiket; familiair belast met een kans op een terugval van 50%. Ze was destijds 32 jaar. Een toekomstbeeld van terugkerende depressies en opnames werden voorgeschoteld. ‘Het krijgen van kinderen kon ze wel vergeten’, zei de verpleegkundige. En hoe moest dat dan met werken? 

Met een mooie rugzak
Ze vocht terug. Helaas kreeg ze een terugval in 2011; weer zat ze vijf maanden op de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis). Toen moest de onderste steen boven en ging ze echt met zichzelf aan de slag. Ze is nog steeds dezelfde vrouw; wel met meer zelfvertrouwen, zelfkennis, levenservaring en acceptatie dat je niet alles in het leven kunt plannen. Het is nu tien jaar later. Inmiddels heeft Jessica haar eigen bedrijf.

Ik leef
De depressies waren het slechtste wat haar kon overkomen en ook het beste. Als je Jessica vraagt of ze het ‘over’ zou doen, dan zegt ze volmondig ‘ja’. Als je haar de keuze geeft uit 
A. getrouwd, koopwoning en goede vaste baan en we spoelen de tijd door naar 2020 
(zonder depressies, opnames, traumatherapie etc.) of B. het leven zoals het gelopen is. Ze kiest voor B. Natuurlijk wel wetende dat ze staat waar ze nu staat. Met een psychische kwetsbaarheid; en daar kan ze prima mee leven en werken.

Jessica kan een lezing geven over de onderwerpen:

  • Communicatie over psychische gezondheid (hoe communiceer je over psychische gezondheid bijv. in de media. En ook; hoe communiceer je als werkgever met medewerkers met psychische klachten en als hulpverlener met cliënten).
  • Werken met psychische klachten
  • Het dagelijkse leven van iemand met een psychische kwetsbaarheid
  • Leven met een depressie (inclusief opname) (ohhh dus jij zat in het gekkenhuis)
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Jessica Rits boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN