« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Podcastmaker

Jennifer Pettersson komt oorspronkelijk uit Zweden en maakte na de Rietveld Academie films om vervolgens in 2008 over te stappen naar radiodocumentaires en podcasts waarvoor ze meermalen prijzen ontving. Zo werd het verhalende VPRO programma Plots in 2013 bekroond met De zilveren Reissmicrofoon voor het beste Nederlandse radioprogramma. Jennifer was een van de vaste makers. Met haar podcast Opgejaagd - een 9-delige documentaireserie over het onderwijs en de kinderopvang in Nederland - brak ze door bij het grote publiek. 

Opgejaagd is zowel een maatschappelijk als persoonlijk verhaal waarvoor ze gedurende twee jaar opnames maakte van haar eigen gezin. Pettersson woonde al 20 jaar in Nederland en voelde zich hier altijd thuis maar dat veranderde toen ze kinderen kreeg. Door wat ze aantrof op crèches en scholen begon ze te twijfelen of ze niet beter terug kon gaan naar Zweden. Wat begon als een portret van haar eigen gezin mondde uit in een journalistiek onderzoek naar systeemfouten in Nederlandse crèches en de basisschool. De serie kreeg veel media-aandacht en ontving De Prix Europa 2018 voor de beste Europese podcast.

Jennifer is een betrokken en gepassioneerd maker die, door haar Zweedse achtergrond en de verbazing over wat haar kinderen meemaakten op school, zich verdiept heeft in het Nederlandse onderwijssysteem. Aan de hand van persoonlijke verhalen van haar eigen gezin, de ervaringen van andere ouders en kinderen, gesprekken met leerkrachten en experts uit het veld en haar observaties in klassen in Nederland en Zweden, kan ze concrete voorbeelden laten horen van systeemfouten in het onderwijs. De toon is intiem. Ze kan kwaad zijn, maar verliest nooit haar gevoel voor humor, en haar verhaal is gebaseerd op gedegen onderzoek. Uit de reacties op de podcast en eerdere optredens voor publiek, heeft ze begrepen dat haar kijk nieuw is; ze bekijkt dit onderwerp namelijk niet als professional maar als ouder, met oog voor wat kinderen doormaken in het onderwijs. Dit perspectief is lange tijd onderbelicht geweest. 

Naast haar werk met Opgejaagd is ze een ervaren documentaire- en podcastmaker die veel kennis heeft over de verschillende manieren waarop je verhalen kunt vertellen en maken. Ze geeft workshops en les in video, audio, podcasts en narratieve technieken; ze begeleidt makers en beoordeeld plannen.

Jennifer kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Storytelling / Narratieve technieken
  • De podcast ‘Opgejaagd’ (Een kritische blik op kinderopvang en basisonderwijs in Nederland)
  • Verschillen tussen Zweden en Nederland op gebied van onderwijs en kinderopvang.
  • Media-aandacht genereren
  • Podcast maken
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Jennifer Pettersson boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN